У Києві відреагували на рішення РПЦ: Синод йде шляхом Кремля і самоізоляції

Понеділок, 15 жовтня 2018, 20:54
У Києві відреагували на рішення РПЦ: Синод йде шляхом Кремля і самоізоляції

Синод Російської православної церкви повторює політику Кремля і йде шляхом самоізоляції у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти.

Таку думку ввечері 15 жовтня після рішення РПЦ висловив речник Київської Патріархії Євстратій Зоря. 

"Патріарх Кирил з 1991 року особисто є архітектором розділення Української Церкви. Тому йому важко визнати провину за 27 років хибної діяльності, яка затягла всю повноту православ'я у конфлікт", - зазначив він.

На його думку, ситуація "рано чи пізно буде вилікувана і РПЦ повернеться у спілкування". 

"Тепер перед всіма, належними до Московського патріархату в Україні, постає питання: йти разом з РПЦ у розділення чи залишатися в єдності зі Вселенським Православ'ям - через Помісну Українську Церкву?", - підсумував він.

 

Раніше 15 жовтня глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон повідомив, що Синод Російської православної церкви ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом

Іларіон додав, що це було "вимушене рішення", але іншого Священний синод РПЦ не міг ухвалити, оскільки "до цього вела уся логіка останніх дій Константинопольського патріархату", які, на думку РПЦ, є "беззаконними і канонічно нікчемними". 

Читайте також:

"Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії"

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

14 жовтня президент України Петро Порошенко заявив, що після рішення про автокефалію "не буде жодного тиску" на вірян, які вирішать залишитися у церковній структурі, що зберігає єдність з РПЦ. За словами президента, держава також "захистить права тих священників та вірян МП, які вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву". 

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування