Керівники АП мають найвищі корупційні ризики, але не декларують доходи – ЗМІ

Вівторок, 16 жовтня 2018, 14:03

Адміністрація президента не зареєстрована юридично і не є органом влади, а її посадовці, які мають величезний вплив на наше життя, не є держслужбовцями і не зобов’язані подавати декларації.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Відзначається, що допоміжний орган "Адміністрація президента" був створений першим президентом України Леонідом Кравчуком.

"Це не орган державної влади – це як би мовити… колективний помічник президента. Тоді в мене було 135 чоловік", - сказав Кравчук.

Нині штат Адміністрації президента – 428 працівників. Оскільки юридичної особи АП досі не має, то її співробітники оформлені в іншій структурі – Державному управлінні справами.

Лише на зарплати АП у цьому році виділили близько 300 мільйонів гривень з коштів платників податків.

Повідомляється, що посадовці президентського офісу пишуть законопроекти та розробляють реформи і очолюють список потенційно найбільш корупційних посад в країні, створений Нацагентством з питань запобігання корупції у 2016 році і оновлений у 2017 році.

Попри це, того ж 2016 року парламентарі вивели главу АП і його заступників із переліку держслужбовців.

За словами авторки поправки, нардепа від "Батьківщини" Альони Шкрум, це було вимогою з боку Адміністрації президента Петра Порошенка.

"У нас було два варіанти: або вони є держслужбовцями і обираються по конкурсу через конкурсну комісію. АП тоді категорично була проти. Тому 2-ий варіант був – вивести їх з державної служби", - сказала Шкрум.

Наголошується, що завдяки виведенню керівництва АП зі статусу держслужбовців, Нацагентство з питань запобігання корупції отримало підстави надати висновок, що глава АП і його заступники, на відміну від інших топ-чиновників, не зобов’язані декларуватися.

Журналісти підкреслюють, що цей висновок був наданий НАЗК після того, як "Наші гроші з Денисом Бігусом" виявили, що заступник глави АП Олексій Філатов не задекларував цивільну дружину і створену нею після його призначення на посаду юридичну фірму "Aequo".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування