Сущенка перед етапом запхали в "Матросскую тишину"

Четвер, 18 жовтня 2018, 14:37

У процесі етапування незаконно засудженого в Росії українського журналіста Романа Сущенка помістили у збірний пункт в'язниці "Матросская тишина".

Подальший його маршрут поки невідомий, розповів громадський захисник Марк Фейгін кореспонденту "Укрінформу".

"З того, що мені відомо точно. 7-8 жовтня Роман Сущенко був переміщений у збірний пункт в "Матросской тишине", так звану "збірку". Скільки він там перебував і куди його було направлено, я не знаю", – сказав він.

"Минуло десять днів. Це в рамках закону РФ, тому поки готувати ніяких звернень ми не будемо. Почекаємо ще 2,5-3 тижні від початку процесу етапування, отже – до кінця жовтня. Сподіваюся, до того часу потрібна інформація з'явиться. Якщо ж ні, слатимемо запити", – додав Фейгін.

Він нагадав, що відповідно до ст. 17 кримінально-виконавчого кодексу РФ адміністрація установи або орган Федеральна служба виконання покарань повинні повідомити про прибуття засудженого до місця відбування покарання не пізніше ніж за 10 днів з дня прибуття.

Водночас повідомлення може бути відправлено звичайною "тихохідною" поштою. А згідно зі ст. 76 КВК під час етапування засуджений може до 20 діб утримуватися в транзитно-пересильному пункті.

Тобто на законних підставах етапування, в принципі, може затягнутися надовго.

"Я не думаю, що в нашому випадку буде навмисне затягування процесу етапування Сущенка і сповіщення про його прибуття. До того ж консульство України в Москві писало ноту, зверталося з листом до російської влади (це робиться через МЗС РФ) про те, щоб після прибуття Сущенка найближче українське консульство в Росії було поінформовано якнайшвидшим чином", – зазначив Фейгін.

"Водночас я сподіваюся, що мого підзахисного не буде відправлено кудись далеко. Волгоград, Нижній Новгород, Мордовія – гадаю, буде щось таке", – вважає він.

Фейгін уточнив, що на днях консул України в Москві планував побувати в Лефортово, щоб забрати деякі особисті речі Романа Сущенка, які залишилися там, перш за все, книжки.

Кореспондента "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

4 червня 2018 року Мосміськсуд засудив Сущенка до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування