Голова КС просить комісію з етики оцінити позицію незгодного судді

Вівторок, 2 жовтня 2018, 13:22

Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук доручив постійній комісії з регламенту та етики КС "вивчити у межах компетенції" позиції судді цього суду Миколи Мельника, висловлені ним в окремих думках до рішень суду.

У своєму дорученні від 24 вересня, яке є у розпорядженні "УП", голова КС зазначає, що у газеті "Юридичний вісник" було опубліковано окрему думку судді Мельника під заголовком "Конституційний Суд ухвалив рішення, яке не базується на конституційних засадах".

Крім того, Мельнику інкримінується те, що на пленарному засіданні КС 13 вересня він заявив про те, що КС допустив "безпрецедентне порушення закону" і "перевищив повноваження". Голова КС просить вказану комісію "вивчити зазначене питання". 

 

У свою чергу раніше троє суддів КС (Микола Мельник, Сергій Сас, Ігор Сліденко) звинуватили голову КС Шевчука у зловживанні службовим становищем та порушенні їхнього законного права на викладення окремої думки до рішення КС.

У своєму зверненні до голови КС, яке також є у розпорядженні "УП", вони вказали на те, що за законом рішення або висновок КС не можуть бути опубліковані в офіційних виданнях без окремих думок суддів до нього (за їх наявності).

Натомість голова КС проігнорував ці вимоги закону, направивши до газети "Голос України" для опублікування висновок КС щодо законопроекту про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності. У результаті цей висновок був опублікований у вказаному виданні 16 червня 2018 року без окремих думок цих суддів.

Судді КС Мельник, Сас та Сліденко у своєму зверненні просили голову КС Шевчука повідомити їм про причини, які спонукали його ініціювати публікацію висновку всупереч вимогам закону (без окремих думок суддів стосовно цього висновку) та виконати вимоги закону в частині забезпечення реалізації їхнього права на опублікування окремих думок щодо висновку у газеті "Голос України".

Наразі не відомо, яку відповідь дав голова КС своїм колегам і чи виконав їхні вимоги.

Водночас окремими думками суддів Мельника, Саса та Сліденка до вказаного висновку КС можна ознайомитися на сайті КС.

"Українська правда" звернулася по коментар до Шевчука, однак він говорити про своє звернення до комісії з етики відмовився, аргументуючи тим, що це питання ще в процесі розгляду.

Як повідомлялося, 6 червня Конституційний суд визнав конституційним депутатський законопроект, яким пропонувалося обмежити недоторканність народних депутатів. 

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування