Нацрада анонсувала жорсткий контроль за мовними квотами на ТБ

Вівторок, 2 жовтня 2018, 13:56

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з 13 жовтня розпочинає поглиблений моніторинг контенту телеканалів на предмет дотримання мовних квот.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Держрегулятор наголошує, що після 13 жовтня 2018 року, коли вимоги закону стосовно частки української мови на телебаченні в обсязі 75% набудуть чинності, факти невідповідності цим нормативам будуть порушенням законодавства.

За словами голови Нацради Юрія Артеменка, на цей моніторинг будуть кинуті всі сили держрегулятора.

"Зараз проводиться дуже багато моніторингів. Але 13 жовтня всі наші моніторингові служби будуть задіяні в перевірці мовних квот на телебаченні. Це першочергове завдання. Так, це буде не дуже швидко, оскільки європейська норма моніторингу передбачає потижневий, а не подобовий моніторинг, але за два-три місяці ми закінчимо цей моніторинг і оголосимо його результати", - пообіцяв Артеменко в ході прес-конференції за результатами моніторингу мовлення регіональних і місцевих телеканалів в перехідний період, що відбулася у вівторок в Києві.

Він нагадав, що з 13 жовтня закон про мовні квоти на телебаченні вступає в силу в повній мірі, і закликав українських мовників неухильно дотримуватися його норм.

За словами Артеменка, найнижчий середній показник (59%) фактичного україномовного контенту на телебаченні з жовтня 2017 по вересень 2018 року був зафіксований в Одеській області.

Також він зазначив, що за результатами моніторингу 7 з 176-ти телеканалів не дотягують до встановленої законом квоти. Зокрема це телеканали: "Третій цифровий", "Думская.TV" і "Південна хвиля" на Одещині, "Горизонт-TV" в Харківській області, київський "Телеканал 100+", "Телеканал СТС" у Сумський області та донецький телеканал "TV Сигма".

"Після 13 жовтня 2018 року, коли вимоги закону щодо частки української мови на телебаченні вступлять в силу, такі факти будуть мати ознаки порушення законодавства, що означає накладення штрафу в розмірі 5% від суми ліцензійного збору", - підкреслив голова Нацради.

Він також заявив, що у вересні 2018 року штраф за недостатню кількість української мови в ефірі отримала Телекомпанія "СТС", що здійснює місцеве мовлення в Сумській області.

Нацрада з телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки 6 телеканалів, які не приділили належної уваги Дню пам'яті "червоного терору" 5 вересня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News