Експерти на чолі з Розенком дали рекомендацію Раді щодо мовного закону

Четвер, 4 жовтня 2018, 09:22

Експертна група з питань мовної політики закликає Верховну Раду розглянути та підтримати 4 жовтня законопроект 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Відповідне рішення група ухвалила на своєму засіданні напередодні, 3 жовтня, повідомляє сайт Кабінету міністрів.

Віце-прем’єр-міністр, голова експертної групи Павло Розенко зазначив, що ухвалення закону про роль і місце державної мови має нівелювати нарешті законодавчий вакуум у мовній сфері, який склався після скасування "сумнозвісного антиконституційного закону Колесніченка-Ківалова".

"Зараз Україна має історичний шанс. Щоб його реалізувати, потрібна консолідація голосів у Верховній Раді на підтримку одного мовного законопроекту – найповнішого та найякіснішого, найбільш підтримуваного суспільством та такого, що відповідає європейській практиці. Таким є саме законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" №5670-д", – заявив Розенко.

За його словами, цей законопроект є результатом консолідованої праці науковців, політиків, експертів, представників громадськості, відповідає очікуванням суспільства, отримав позитивні висновки низки міністерств та профільного комітету Верховної Ради.

"Важливо, що саме цей законопроект передбачає чіткі механізми контролю за його виконанням", – запевнив віце-прем’єр-міністр.

Розенко заявив, що законопроект 5670-д покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один з найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності.

Він також додав, що дія законопроекту 5670-д не поширюється на мову приватного спілкування та релігійних обрядів.

"Запровадження квот на українські пісні на радіо, визначення української мовою освітнього процесу і скасування закону Ківалова-Колесніченка не призвели до жодного "розколу" в суспільстві, скоріше навпаки", – зазначив Розенко.

Члени Експертної групи звернулися до голови парламенту та народних депутатів із листом, у якому закликали підтримати у  першому читанні законопроект 5670-д. Вони впевнені: він "створить сприятливі умови для зміцнення та утвердження державного статусу української мови".

3 жовтня експерти коаліції громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ" також заявили, що найбільш комплексно урегульовує застосування державної української мови в усіх сферах суспільного життя проект закону N5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Усього законів щодо мови в Україні подано чотири.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування