Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У поліції підтвердили факт смерті Гандзюк

Неділя, 4 листопада 2018, 13:10
Андрій Крищенко

Керівник поліції Києва Андрій Крищенко підтвердив інформацію про смерть херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Про це повідомляє прес-служба київської поліції.

"Повідомлення про смерть Катерини Гандзюк до чергової частини від лікарів не надходило. Однак для перевірки інформації, що поширюється в соцмережах, в лікарню виїхала слідчо-оперативна група. Факт смерті підтвердився. Поліцейські проводять необхідні слідчі дії", - сказав Крищенко.

У свою чергу, речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив "Українській правді", що на місце "виїхала слідчо-оперативна група Головного управління поліції м. Києва, співробітники поліції проводять огляд тіла та першочергові слідчі дії".

"Після висновків експертизи щодо причин смерті буде дана правова кваліфікація", - сказав він.

Варто зазначити, що розслідування у справі нападу на Гандзюк проводить Служба безпеки України. 

Як повідомив адвокат Масі Найєм, огляд місця події у лікарні, де перебувала Катерина Гандзюк, огляд тіла та перщочергові слідчі дії проводилися слідчими СБУ. 

"Це відбувається в рамках кримінальної справи, яка була заведена ними за фактом організації закінченого замаху на умисне вбивство помічниці мера Херсона Катерини Гандзюк з особливою жорстокістю, що вчинене на замовлення співробітників правоохоронних і державних органів за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки в південному регіоні країни", - зазначив він. 

Згодом у прес-службі Нацполіції повідомили, що інформація про смерть Гандзюк в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2 надійшла до поліції Києва у неділю близько 12:00.

"В рамках розслідування кримінального провадження за фактом замаху на вбивство Гандзюк за ст. 15 (Замах на вчинення злочину), а також п.4 ч. 2 ст. 115 КК (Умисне вбивство) затримано групу осіб, які обгрунтовано підозрюються у скоєнні цього злочину. Розслідування щодо них практично завершене і найближчим часом матеріали будуть направлені до суду", - зазначили у поліції.

У поліції також зазначили, що правоохоронці "надають необхідну допомогу в рамках повного розкриття злочину".

Про смерть радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк, яку 31 липня облили сірчаною кислотою, стало відомо вдень 4 листопада

Відповідний запис з'явився на сторінці "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook, яку створили й вели друзі Катерини.

Однак "Українській правді" раніше не вдавалося офіційно підтвердити факт смерті Гандзюк у поліції та в лікарні, де вона перебувала.

31 липня Гандзюк у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою.

У неї були опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей. Станом на 21 вересня повідомлялося, що Гандзюк перенесла 11 операцій. Вона перебувала в реанімації в Києві. 

Правову кваліфікацію справи під тиском громадськості й резонансу справи змінювали кілька разів: "хуліганство", потім "умисні тяжкі тілесні ушкодження", згодом "замах на вбивство" (15 стаття ККУ стосується замаху на злочин,  115 стаття – умисного вбивства).

Крім того, слідчий у справі Гандзюк погодився розглядати цей інцидент як спробу замовного вбивства.

3 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко після спілкування з Гандзюк заявив, що розслідування справи передадуть Службі безпеки України.

20 серпня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що загалом поліцією затримано 5 осіб, які "підозрюються слідством в організації та співучасті у скоєнні замаху на вбивство" Гандзюк.

Також 20 серпня у Херсоні суд арештував на 2 місяці без права внесення застави підозрюваного в нападі на активістку Катерину Гандзюк Віктора Горбунова (слідство каже, що він купив кислоту)

Раніше – 6 серпня - Херсонський міський суд ухвалив узяти під варту підозрюваного Миколу Новікова.

26 вересня Гандзюк опублікувала відеозвернення до української влади та звичайних українців з лікарняного ліжка.

Читайте також: 

Серійна бездіяльність, або Особливості слідства у справі Гандзюк

Це тільки початок. Насильства будуть жорстокішими – Гандзюк та інші активісти про напади на себе

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування