Оголошено "Людину року" за версією журналу Time

Вівторок, 11 грудня 2018, 14:42
Оголошено Людину року за версією журналу Time

У номінації "Людина року" за версією журналу Time перемогли кілька журналістів, які ризикують через свої професійні обов’язки.

Про це повідомляється на сайті видання.

"Цього року ми визнаємо чотирьох журналістів та одну новинну організацію, які заплатила жахливу ціну, щоб висвітлити цей складний момент: Джамаль Хашоггі, Марія Ріса, Ва Лоне і К'яв Сое Оо, а також Capital Gazette (США – УП)", – зазначає головний редактор Time.

Він підкреслив, що видання вперше називає людиною року особу, яка вже померла.

Журналістів об’єднали під загальною назвою The guardians ("Хранителі").

Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня під час візиту до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Пізніше Саудівська Аравія підтвердила загибель журналіста The Washington Post.

Журналістку Марію Рісу влада Філіппін звинувачує у несплаті податків з її сайту розслідувань Rappler.

Журналістів Reuters Ва Лоне та К'яв Сое Оо засудили у М’янмі за порушення закону про державну таємницю. Вони проводили розслідування щодо вбивства 10 мусульман під час репресій з боку армії. 

Серед журналістів, яких переслідують за погляди та професію, Time згадав і росіянина Аркадія Бабченка, який нині мешкає в Україні. Навесні 2018 року він взяв участь в інсценуванні власного вбивства, влаштованому СБУ. Злочин проти Бабченка нібито готували російські спецслужби, а спецоперація була спрямована на викриття замовників.

Напередодні Time оприлюднило перелік кандидатів на номінацію.

Серед них були, зокрема, президенти Росії Володимир Путін та США Дональд Трамп, спецпрокурор Роберт Мюллер, який веде розслідування про втручання Росії в американські вибори, дружина британського принца Меган Маркл.

"Людину року" також пропонували присвятити родинам, розділеним на кордоні США через політику Трампа.

Як повідомллось, Канада запровадила санкції щодо 18 громадян Саудівської Аравії, яких вважає причетними до вбивства журналіста Джамаля Хашоггі.

Саудівська прокуратура стверджує, що журналіста убили після того, як не змогли добровільно переконати його повернутись у Саудівську Аравію.

Турецька сторона впевнена, що Хашоггі планували убити заздалегідь, з високою вірогідністю - за вказівкою оточення наслідного принца або й самого принца.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News