Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий формат перемовин із Росією не дуже реальний – Марчук

Четвер, 13 грудня 2018, 13:00

Євген Марчук вважає не дуже реалістичними сподівання  на залучення до врегулювання конфлікту на Донбасі підписантів Будапештського меморандуму.

Про це представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі заявив у інтерв'ю "Укрінформу".

На запитання, чи має світ якісь важелі впливу на російського президента Володимира Путіна, він відповів:

"Зараз громадська думка в Україні покладає у цьому сенсі великі надії на перехід на перемовини у форматі підписантів Будапештського меморандуму. Я сам прихильник цього. Але наскільки такі сподівання реалістичні? Як на мене, не дуже".

Марчук зауважив, що, по-перше, на зміну формату має дати згоду Росія, бо без неї проводити переговори у форматі будапештських підписантів сенсу дуже мало.

По-друге, ці надії базуються на тому, що Сполучені Штати Америки, якщо візьмуть участь у переговорах, буцімто налякають Путіна і змусять його піти з України, продовжив представник України у ТКГ

"Але російський президент точно знає, що ані Сполучені Штати, ані НАТО своїх солдатів в Україну не пошлють. Допомогу, в тому числі розширену, нам надаватимуть, і велике їм за це спасибі, але не воюватимуть!", – сказав Марчук.

"Якби Росія сповідувала хоча б ще якісь, окрім ядерних, баланси стримування, тоді, можливо, можна було б висувати якісь гіпотези щодо важелів впливу", – резюмував він.

Будапештський меморандум було укладено 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Три країни стали гарантами суверенітету та безпеки України.

Проте Росія на початку 2014 року анексувала український півострів Крим, який мав автономний статус, і спровокувала й забезпечила матеріально збройний конфлікт на сході України, який підтримує досі.

Росія є учасницею переговорів у форматі Тристоронньої контактної групи, яка збирається у Мінську (Білорусь). Але вона не виконує свої зобов'язання за мінськими угодами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування