Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова УАПЦ переживає за Собор і має пораду для Путіна

П'ятниця, 14 грудня 2018, 10:42
Голова УАПЦ переживає за Собор і має пораду для Путіна

Голова Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій вважає, що українські архієреї повинні домовитися на соборі 15 грудня, щоб не тішити Росію, і готовий на жертви.

Про це він сказав у розмові з кореспондентами "Радіо Свобода" за кілька днів до Собору.

Митрополит Макарій припустив, що якби не було анексії Криму й Володимир Путін не ввів війська на схід України, то, "може, ми і томосу того не мали" б.

Він зазначив, що пропонував президенту Петру Порошенку спершу об'єднатися довкола томосу – а тоді вже проводити собор, адже за ним буде слідкувати і РФ, і весь світ.

"Моя думка була така. Дай Боже, щоби не було ніяких ексцесів на соборі, щоб не було ніяких загострень… Я переживаю, щоби він пройшов. Молюся і за те, щоби наш північний сусід не потирав руки і не тішився, що ось українці не можуть дійти до спільного чогось. Ми повинні дійти (згоди)", – заявив голова УАПЦ.

Він запевнив, що йому не важливо, кого оберуть предстоятелем нової української православної церкви.

"Я фактично ще не визначився, за кого я буду голосувати, ще кандидатів немає", – сказав він під час розмови й дав зрозуміти, що голови УАПЦ й УПЦ КП не будуть пропонувати свої кандидатури на прохання вселенського патріарха.

Митрополит Макарій зізнався, що хотів би від кандидатів на предстоятеля почути про високоморальне життя навіть поза церквою, наведення ладу в монашеській сфері – адже це може підняти авторитет церкви і православ’я як такого.

"Ми повинні зараз готуватися, і я, й інші архієреї, і священнослужителі – входити у правове, канонічне поле, якого ми, я признаюсь сам за себе, не дуже притримувались", – сказав він.

Щодо себе самого голова УАПЦ сказав: "На жертви я вже йду, пішов, що не пропоную себе предстоятелем".

"На жертви я ще можу піти, в любий час піти, я не горда людина, я можу вклонитись. Колись сказав, хоч то сприйняли по-різному, коли став я предстоятелем (УАПЦ – ред.), я казав, що я згоден блаженнішому Онуфрію вклонитися, якщо він знайде в себе силу, відійде від Москви і станемо об’єднанням", – заявив митрополит Макарій.

Він також сказав: "Я би Путіну дав пораду: забрати війська якнайскоріше з України".

"Якщо (Путін) забере війська, російська церква ще може там, у тім числі, лишитися. Не забере війська, буде дальше воювати з Україною – українці найдуть в себе силу, і ті, що на сході України найдуть в себе силу, проявлять гідну національність до своєї держави, і російська церква буде щораз зменшуватися", – заявив митрополит УАПЦ.

15 грудня у Софії Київській відбудеться Об’єднавчий собор православних церков України, на якому священнослужителі мають дати початок новій єдиній помісній церкві. На ньому буде представник вселенського патріарха – митрополит Гальський Еммануїл.

Участь у соборі мають взяти представники обох патріархатів УПЦ та автокефалії, але УПЦ МП офіційно відмовилася від участі в Соборі.

За даними "Української правди", 13 грудня собор Української православної церкви Київського патріархату проголосував за митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія як кандидата на посаду предстоятеля єдиної православної української церкви.

Читайте також: Претенденти на Київський престол. Хто очолить незалежну українську Церкву

Свято наближається. Коли в Україні з'явиться самостійна Церква

Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...