Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГПУ: Активи Азарова досі арештовані

П'ятниця, 21 грудня 2018, 07:14

Незважаючи на рішення суду Європейського союзу про зняття минулих санкцій з екс-прем'єра Миколи Азарова, його активи в Україні і закордоном залишаються арештованими.

Про це повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко у Facebook.

"Практично всі виявлені активи колишніх високопосадовців (оточення) часів Віктора Януковича, у тому числі Миколи Азарова, арештовані в рамках відповідних кримінальних проваджень як в Україні, так і за кордоном", - написав він.

Лисенко підкреслив, що арешт згаданих активів у кримінальних провадженнях триватиме незалежно від дії адміністративних санкцій ЄС та Швейцарії.

"Вказані активи можуть бути повернуті в Україну після набрання законної сили відповідними рішеннями суду", - додав спікер ГПУ.

Він також нагадав, що станом на сьогодні адміністративні санкції ЄС діють стосовно 13 українських екс-високопосадовців, Швейцарії – стосовно 18.

"Скасування судом ЄС прийнятих у попередніх роках рішень Ради ЄС щодо продовження санкцій стосовно окремих осіб не впливає на чинний санкційний режим Європейського Союзу", - написав Лисенко.

Він також повідомив, що уряд Швейцарії продовжив ще на рік санкції стосовно оточення Януковича.

  • 19 грудня суд Європейського союзу анулював санкції, які були накладені на колишнього українського прем’єр-міністра Миколу Азарова, запроваджені проти нього у 2014 році і продовжені у 2015-му. 
  • У квітні Суд Європейського Союзу відмовився скасовувати санкції проти Азарова, запроваджені проти нього Радою ЄС у 2016 році.

  • 6 березня 2014 року ЄС запровадив санкції у вигляді замороження активів проти колишніх українських високопосадовців часів президентства Януковича за зловживання з державними фінансами та порушення прав людини.

  • У березні цього року Рада ЄС продовжила санкції проти екс-президента України Віктора Януковича та його соратників, водночас було знято обмеження проти колишнього міністра юстиції України Олени Лукаш та нардепа Сергія Клюєва.

  • У санкційному списку разом з Януковичем перебувають екс-прем'єр Микола Азаров, колишній глава МВС Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, екс-глава АП Андрій Клюєв, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-міністр енергетики Едуард Ставицький, екс-міністр освіти Дмитро Табачник, олігарх Сергій Курченко.

  • В той же час, 21 лютого Європейський суд ухвалив рішення про незаконність останньої хвилі санкцій, запроваджених проти Сергія Клюєва Радою ЄС в 2017 році.

    Читайте також: "Перемога Сергія Клюєва в Суді ЄС: чому санкції скасовані та що це змінить для інших екс-посадовців".

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування