Росія втручалася в чужі справи понад 400 разів, в Україні – під 30

П'ятниця, 21 грудня 2018, 12:31

За останні 18 років діяльності російського уряду зафіксовано 405 випадків різного роду втручання Росії у внутрішні справи 42 країн.

Трекер авторитарного втручання (Authoritarian Interference Tracker) відслідкував їх за період із 1 вересня 2000 року до 5 листопада 2018 року.

Велике втручання Російської Федерації у справи Сполучених Штатів Америки, України, Чехії та Німеччини, Балтійських країн (особливо Латвію і Литву).

Російське втручання у справи США та інших країн
Російське втручання у справи США та інших країн
Securing Democracy (клікніть для збільшення)

Наприклад, проти США росіяни спрямували 31 інформаційну операцію, 24 кібератаки, 10 актів шкідливого фінансування та 4 випадки суспільно-політичного втручання.

Щодо України зафіксовано 13 кібератак, 10 інформаційних операцій, 7 актів політичної й соціальної підривної діяльності, 5 актів стратегічного економічного примусу і 3 випадки злочинного (згубного) фінансування

Так, до вагомих факторів впливу віднесли підписання "проросійським президентом" Віктором Януковичем "Харківських угод" 21 квітня 2010 року. За знижку на російський газ Україна погодилася продовжити оренду бази російського флоту в Криму.

Найінтенсивніше втручання спостерігалося у 2014 році, у 2015-му воно теж було відчутне, а надалі й до сьогодні – епізодичне.

З 2014 року Росія підтримує сепаратистів на сході України й намагається легітимізувати їх в очах світової спільноти.

Крім того, РФ поширює дезінформацію – починаючи з причин трагедії рейсу MH17 у 2014 році і завершуючи темою "каральної операції" на Донбасі, яку нібито запланувала Україна в 2018 році.

Втручання Росії у справи Європи
Втручання Росії у справи Європи
Securing Democracy (клікніть для збільшення)

Альянс за захист демократії (Alliance For Securing Democracy) закликає надсилати інформацію про випадки втручання Росією в чужі справи для включення в загальну картину.

Authoritarian Interference Tracker  висвітлює тактику та тенденції, які визначають спроби втручання російського уряду в демократію, а також взаємозв'язок між 5 "інструментами" впливу.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування