Гройсман анонсує зростання економіки на 3% і план на 3 роки

Четвер, 10 січня 2019, 12:08

Кабінет міністрів запроваджує середньострокове бюджетне планування – на 3 роки, а цього року сподівається на 3%-ве зростання економіки.

Про це сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду в четвер.

Він констатував, що цього року вибори впливатимуть на життя України й "буде багато популізму", але влада має боротися за успіх держави.

Гройсман сказав, що у 2019 році влада планує розвивати освіту, медицину, інвестувати в економіку, в енергоефективність та енергонезалежність, підтримати аграрний сектор – щоб зростання економіки було не менше 3% цього року.

"Я вважаю, що це буде рекордний рік будівництва українських доріг", – заявив прем’єр.

"Ми маємо формувати план не тільки на 2019 рік. Ми маємо планувати наше життя як мінімум на середньострокову перспективу", – сказав однак Гройсман і нагадав про ухвалення закону про середньострокове бюджетне планування.

Міністр фінансів Оксана Маркарова доповіла про розпочату реформу – щодо бюджетного планування на 3 роки. Усі державні проекти, програми підтримки та розвитку будуть сплановані заздалегідь.

Гройсман наголосив, що запит на кошти буде формуватися стратегічно на 3 роки. Для цього буде утворено Стратегічний комітет.

Серед іншого, наголосив прем’єр, встановлюються обмеження на запозичення, адже зараз треба буде віддавати третину коштів. Встановлено такі обмеження: 3% по дефіциту і не більше 60% - борг по відношенню до ВВП країни.

Перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів зазначив, що вже встановлено правила й методологію формування бюджетного процесу на 3 роки – і це знизить вплив політиків на розвиток держави.

Він наголосив, що тепер потрібно розробити принципи планування фінансів на 7-10 років: довготермінове планування – це стратегічна ціль.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News