Північний потік-2: У МЗС РФ прокоментували лист посла США німецьким компаніям

Вівторок, 15 січня 2019, 03:11

У МЗС Росії назвали попередження німецьких компаній про ризик попадання під санкції через участь в будівництві газопроводу "Північний потік - 2" частиною програми зі стримування Росії.

Про це заявила представник МЗС РФ Марія Захарова, пише "РИА Новости".

"Це частина великої програми. Є довгострокова програма з глобального стримування нашої країни, яка історично реалізується. І є короткострокова її частина. Звичайно, це неприйнятно. Звичайно, це не входить в обов'язки посла, м'яко кажучи. А за великим рахунком, їм суперечить" , - зазначила Захарова.

Нагадуємо:

  • Посол США в Німеччині Річард Гренелл розіслав німецьким фірмам, які беруть участь в реалізації проекту "Північний потік - 2" листи з попередженнями про те, що "фірми, що беруть участь в російському секторі експорту енергії, займаються тим, що пов'язано зі значним ризиком санкцій".
  • Німецький хімічний гігант BASF і енергетичний концерн Uniper, які є партнерами російського газового монополіста в будівництві газопроводу "Північний потік-2", сприйняли листи як погрозу.
  • МЗС Німеччини розкритикував дії Річарда Гренелла, вказавши, що вони суперечать дипломатичним звичаям.
  • Зі свого боку представник Гренелл заявив, що лист посла слід сприймати не як погрозу, а як "ясне послання американської політики".
  • Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас раніше відреагував на погрози США, заявивши, що "питання європейської енергетичної політики повинні вирішуватися в Європі, а не в США".
  • Німеччина наполягає, що її вихід з проекту не призведе до його зупинки, але послабить здатність Берліна наполягати на продовженні транзиту газу через Україну. Німецьке керівництво називає проект чисто економічним.
  • Голова Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Аннегрет Крамп-Карренбауер також розкритикувала попередження США.
  • У посольстві США відповіли, що Європейський парламент у грудні прийняв резолюцію, що закликає до скасування "Північного потоку-2".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування