УПЦ МП про зниклі ікони: Влада не знає, що шукає

Вівторок, 15 січня 2019, 14:59

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що не бачив тих ікон, про зникнення яких заявили у Міністерстві культури і вважає, що подібні заяви робляться, щоб примусити їх перейти до Православної церкви України.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок.

За його словами, наразі у влади одна мета -  зганьбити церкву.

"Я не можу сказати повністю, до кінця сказати важко. Я не бачив цих ікон, були прості літографії. Є лише одне питання - забрати у нас лавру", - сказав митрополит Павло.

Також намісник додав, що ніхто не підмінював і мощі  і розповів історію про митрополита, який любив переставляти їх і одного разу, коли він ліг спати, йому явився святий і попередив, що якщо "не дасть їм лежати, то йому не дадуть жити".

"Ми не настільки святі, щоб забрати мощі і підмінити їх", - заявив митрополит Павел.

На його думку, подібні чутки розпускають греко-католики.

Також  архімандрит Полікарп, який також брав участь у брифінгу додав, що всі ікони, про зникнення яких говорить Мінкульт, на місці, але коли вони були відреставровані, то їхні реєстраційні номери не збереглися.

На думку представників УПЦ МП, у міністерстві самі не знають, що шукають, оскільки у 90-х роках все писалося абияк і точних записів немає.

Митрополит Павло вважає, що наразі все робиться для того, аби змусити їх перейти у Православну церкву України.

"Держава не має  диктувати, куди мені йти", - заявив намісник  Києво-Печерської лаври.

"Не треба шельмувати Москвою, хто любить Путіна - це їхнє право... А то в Україні Путіна згадують частіше ніж Бога", - заявив митрополит і додав, що не збирається їхати з України, а щодо автокефалії, - то "вона є вже давно".

Також він обурився тим, що в країні намагаються об'єднати православних, але не чіпають мусульман та  іудеїв.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2018 року Міністерство культури розпочало перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Печерської лаври.
  • 8 січня міністр культури Євген Нищук заявив, що під час інвентаризації Києво-Печерської лаври виявили зникнення кількох цінних ікон, і що відкриті кримінальні провадження.
  • 9 січня речниця Мінкульту Юлія Даценко заявила, що ревізія міністерства під час перевірки наявності і стану цінностей в Києво-Печерській лаврі та не змогла встановити місцеперебування десяти предметів, які становлять культурну цінність.
  • У Товаристві охорони пам’яток уточнили, що під час інвентаризації цінностей у лаврі не дорахувалися 8 ікон, дерев’яної чаші та хреста.
  • 14 січня у столиці загорілася 2-поверхова будівля монастирського комплексу Києво-Печерської лаври.
  • Києво-Печерський монастир був заснований у 1051 року. Лавра внесена до світової спадщини ЮНЕСКО. Наразі вона підконтрольна Українській православній церкві (Московського патріархату).

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...