Вибори 2019: поліція зафіксувала вже 47 повідомлень про порушення

Середа, 16 січня 2019, 12:23

Національна поліція розпочала моніторинг дотримання законодавства під час чергових виборів президента України.

Про це повідомляє 16 січня речник Нацполіції Ярослав Тракало у Facebook.

"Як на час проведення виборчої агітації, так і безпосередньо в день голосування співробітники поліції фіксуватимуть і реагуватимуть на будь-які порушення закону", – зазначає він.

За словами Тракала, в лютому залучені до цього процесу поліцейські пройдуть відповідні тренінги, організовані Громадянською мережою ОПОРА.

На сайті Нацполіції створили також спеціальну рубрику, де правоохоронці акумулюватимуть повідомлення про порушення виборчого законодавства, з відповідною анотацією про перевірку цієї інформації і визначенням правової кваліфікації за тим чи іншим фактом.

Наразі про порушення виборчого законодавства можна повідомити за телефоном "102".

"Тим часом лише з початку 2019 року поліція зафіксувала 47 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Більшість з них стосуються відсутності на агітаційній продукції інформації, передбаченої законом: відомостей про установу, що здійснила друк, тираж тощо", – повідомляє речник Нацполіції.

За словами Тракала, ці факти будуть кваліфікуватися за статтею 212-13 Кодексу України про адмінправопорушення.

Після встановлення власників такої реклами та осіб, відповідальних за її випуск, на них будуть складені адмінматеріали і направлені до суду.

"До слова, міф про вседозволеність і уникнення покарання за порушення виборчого законодавства розвінчують вироки судів щодо 81 особи – за порушення виборчих прав громадян на виборах 2015 року", – каже Тракало.

 

За його даними, більшість із них суд засудив і відпустив на іспитовий термін.

"Однак маємо хоча і поки що єдиний, але факт засудження до реального терміну позбавлення волі – за підкуп виборців", – вказує речник Нацполіції.

За даними поліції, ще близько 120 кримінальних проваджень, які стосуються порушень виборчих прав громадян, з обвинувальними актами наразі перебувають на розгляді судів.

"Закликаємо усі сторони виборчого процесу вести свою кампанію чесно, продемонструвавши приклад європейських демократичних стандартів і цінностей. Жодних преференцій нікому не буде", – заявляє речник Нацполіції.

Читайте також: Вибори президента України 2019: цифри, дати і кандидати

Нагадаємо:

Валентина Романенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування