МЗС Білорусі: Торгувати суверенітетом не можна, але вижити самій країні неможливо

П'ятниця, 18 січня 2019, 11:57

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що в "сучасних умовах турбулентності будь-якій державі неможливо вижити в поодинці, самостійно", але ні в якому разі не можна торгувати суверенітетом.

Про це він сказав журналістам, передає білоруський урядовий портал БЕЛТА.

Зазначається, що торкаючись теми участі країни в інтеграційних об'єднаннях з РФ і поряд з цим збереження суверенітету, Макей відповів, що не бачить в цьому ніякого протиріччя.

"Нещодавно ми зустрічалися з моїми колегами з європейських держав - міністрами закордонних справ Австрії, Угорщини, і я цікавився їх думкою з цього приводу. І, як мені здається, є однозначне чітке розуміння щодо того, що сьогодні, в турбулентну епоху, вижити одній державі самостійно неможливо", - сказав міністр.

На його думку, особливо це стосується невеликих і середніх держав, які не мають потужних фінансових ресурсів і великих покладів корисних копалин.

"Тому є загальне розуміння, що важливо брати участь в інтеграційних структурах, які б приносили якісь політичні, економічні дивіденди державі", - додав глава МЗС Білорусі.

При цьому Макей підкреслив, що є чітке розуміння, що ні в якому разі не можна торгувати своїм суверенітетом.

"Більш того, обидва європейських міністра сказали, що сьогодні навіть мало хто говорить про дружні держави, братерство в міждержавних відносинах. Сьогодні на першому місці стоять інтереси", - сказав Маккей.

"І якщо ми подивимося на поведінку деяких великих геополітичних гравців, великі геополітичні держави, то ми бачимо: для них найголовніше просування і захист своїх національних інтересів, розширення вплив в тому чи іншому регіоні", - додав він.

Глава білоруського МЗС уточнив, що не має на увазі якісь конкретні держави.

"Білорусь як невелика середня за розмірами європейська держава повинна також думати, як нам захистити, відстояти свої інтереси, не тільки зберегти, а й зміцнити наші суверенітет і незалежність, територіальну цілісність", - підкреслив Маккей.

Нагадаємо:

  • 10 січня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія може втратити "єдиного союзника на західному напрямку" через відсутність домовленостей щодо компенсації за податковий маневр у нафтовій сфері.
  • Видання Bloomberg повідомляло, що президент РФ Володимир Путін, якому при владі залишилося не більше 5 років, шукає шляхи забезпечення свого подальшого впливу шляхом створення більш тісного союзу з сусідньою Білоруссю.
  • У виданні додали, що зараз у Путіна є можливість "неагресивно" тиснути на Білорусь завдяки податковій реформі, яку проводять в РФ. Зокрема, Білорусі, яка безмитно купує російську нафту і експортує більшу її частину, стягуючи свої власні мита, доведеться платити більше.
  • Повідомляється, що в цьому році, за даними білоруського Мінфіну, країна втратить 300 мільйонів доларів через російський "податковий маневр", що дуже багато для країни з економічним обсягом виробництва близько 55 мільярдів доларів, і втрати будуть рости в міру зникнення російських експортних мит.
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що розмови про об'єднання Білорусі з Росією дурні і притягнуті за вуха.
  • 19 грудня президент РФ схвалив військову доктрину Союзної держави, в яке входять РФ і Білорусь.
  • 21 грудня в РФ заявили про завершення підготовки проекту Концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.
  • Зустріч Путіна та Лукашенка - 12-та протягом поточного року - відбулася у Кремлі 25 грудня. Президенти домовилися ро нову зустріч, яка мала відбутися до Нового року.
  • 28 грудня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв створив робочу групу з інтеграції Росії та Білорусі.
  • 30 грудня президенти РФ і Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко провели чергові переговори у Кремлі, під час яких обговорили подальший розвиток відносин між країнами.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування