Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Венесуела: ЄС і Канада підтримують опозицію, РФ - Мадуро

Четвер, 24 січня 2019, 03:58

ЄС, Канада та низка інших країн висловили підтримку парламенту Венесуели на чолі з лідером опозиції Хуаном Гуайдо, який оголосив себе тимчасовим президентом країни.

Про позицію Євросоюзу заявили високий представник ЄС із питань закордонних справ Федеріка Могеріна та голова Європейської ради Дональд Туск, передає "Інтерфакс-Україна".

"ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати", - підкреслила Могеріні.

"Цивільні права, свобода і безпека всіх членів Національних зборів, включно з його головою Хуаном Гуайдо, повинні дотримуватися і повністю поважатися", - йдеться у її заяві.

За її словами, ЄС і його держави-члени, як і раніше, "готові підтримати відновлення демократії і верховенства права у Венесуелі за допомогою надійного мирного політичного процесу відповідно до венесуельської конституції".

Водночас Дональд Туск заявив, що мандат президента Мадуро є нелегітимним, та розраховує на єдність ЄС у солідарності з демократичними силами Венесуели.

"Я сподіваюсь, що вся Європа об'єднається на підтримку демократичних сил в Венесуелі. На відміну від Мадуро, парламентська асамблея, включно з Хуаном Гуайдо, має демократичний мандат від громадян Венесуели", - написав він у Twitter.

Про підтримку Гуайдо заявили також Канада, Гватемала, Бразилія, США, Аргентина, Перу, Чилі, Парагвай, Гондурас, Коста-Ріка, Панама, передає CBC.

У МЗС Мексики зазначили, що "наразі" не планують змінювати свою політику щодо Венесуели. Президент Болівії також висловив підтримку чинній владі країни.

У той же час, у Раді Федерації РФ заявили, що визнали вибори президента Венесуели, на яких переміг Мадуро, такими , що відбулися, а Мадуро - законним главою держави.

"Нічого змінюватися у позиції Росії не буде", - сказав член Ради Федерації Андрій Клімов, передає "РИА Новости".

Нагадаємо:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування