"Будинок актора" реставратори не зіпсують – заступник Кличка

Четвер, 24 січня 2019, 13:25

При реставрації будівлі на вулиці Ярославів Вал 7 у Києві, відомій як "Будинок актора", її не перебудують і торгового чи офісного центру не створять.

У цьому запевнив заступник голови Київської міської держадміністрації Валентин Мондриївський, відповідаючи на запит "Української правди".

Він наголосив, що пам’ятка архітектури національного значення на вулиці Ярославів Вал, 7 (Кенаса Караїмська, охоронний номер 260087) потребує реставрації.

"Ніяких торгових центрів, офісів та будь-яких інших багатоповерхівок тут не буде – міська влада не дозволить псувати історичний вигляд міста", – заявив Мондриївський.

"Відповідно до звіту експертної організації ще від березня 2018 року, стан кенаси непридатний для подальшої експлуатації, і вона потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт. Саме у зв’язку з цим балансоутримучав – департамент культури – того ж місяця минулого року оголосив тендер на розробку проекту ремонтно-реставраційних робіт", – пояснив він.

"Всі ці поодинокі заяви щодо подальшої долі будівлі – аматорські. Перебудови, надбудови чи то прибудови, торгового чи офісного центру тощо – тут не буде!", – наголосив заступник голови КМДА.

Він нагадав: "Кенаса є пам’яткою, а на пам’ятках культурної спадщини можуть виконуватись виключно реставраційні, консерваційні та ремонтні роботи".

Мондриївський додав, що щоразу при подовжені договору оренди чинному орендарю в умовах вказували, що будівля надається в оренду до початку ремонтно-реставраційних робіт.

"Востаннє договір пролонговано у квітні 2016 року. Орендар завчасно був повідомлений про проведення реставраційних робіт. Станом на сьогодні роботи із розробки документації тривають – і вже у червні місто планує розпочати роботи. Тобто орендар може знаходитись у приміщенні до початку робіт", – зазначив заступник голови КМДА. 

За його словами, "питання подальшої експлуатації та оренди приміщень кенаси буде опрацьовано тільки після завершення будівельних робіт та введення будівлі в експлуатацію".

Мондриївський додав, що відповідальність за доведення пам’яток до руйнації несе балансоутримувач, а не орендар. Тому місто в особі департаменту культури не може собі дозволити подавати такий приклад приватним власникам.

"Ми закликаємо приватних власників пам’яток укладати охоронні договори, реставрувати їх, зберігати наше культурне й історичне надбання. Проте як ми можемо вимагати відповідального ставлення до культурної спадщини від приватних власників, якщо не будемо зберігати те, що на балансі у нас самих?", – зазначив він.

Чиновник нагадав, що минулого року Київ ініціював посилення відповідальності за доведення пам’яток до руйнації – і штрафи за таке, в разі остаточного ухвалення, зростуть із 17-170 тисяч гривень до 255-510 тисяч гривень.

Мондриївський додав, що при розподілі асигнувань на 2019 рік в рамках Програми соцекономрозвитку на 2018 – 2020 роки на ремонтно-реставраційні роботи будівлі Караїмської кенаси передбачено півмільйона гривень.

Нагадаємо:

  • Молитовний дім караїмів (кенасу) добудували у 1902 році. З 1926 року будівлю передали в користування просвітніх установ, був там і кінотеатр, а з 1981 року на Ярославовім Валу 7 розмістився "Будинок актора".
  • Колектив "Будинку актора" заявляв, що з квітня 2019 року творча історія кенаси може припинитися, а під виглядом реставрації призначення будівлі змінять. Вони закликали підписати петицію і прийти на мітинг на захист "Будинку актора".

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування