Критикує рішення: судді поскаржились у ГПУ на тиск з боку Супрун

Четвер, 14 лютого 2019, 13:21

Судді Окружного адмінсуду Києва поскаржились на нібито тиск з боку виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Про це повідомив голова суду Павло Вовк в інтерв’ю "Українським новинам".

"Вже 2 суддів Окружного адмінсуду Києва звернулися до Вищої ради правосуддя і Генеральну прокуратуру про тиск на них з боку Супрун, яке виразилося в тому, що вона негативно висловлювалася про них", – сказав суддя.

Вовк зазначив, що Супрун "дозволила собі" відкрито висловлювати незгоду з його колегою, з рішенням та самим судом, критикувати його.

"Чиновник сам виніс це в публічну площину. Тобто, його мета яка? Створювати певний резонанс і негатив в суспільстві навколо суду, і тим самим, напевно, тиснути на суд", – вважає очільник Окружного адмінсуду.

Він додав, що "у будь-якій цивілізованій країні" чиновник, який публічно критикує суд, "був би вже знятий з посади".

"Наскільки я розумію, відповідач – МОЗ систематично не виконує рішення Окружного адмінсуду міста Києва та діє, як вважає за потрібне, не по закону, а так, як хочеться", – сказав суддя.

Водночас, Вовк стверджує, що у його суду "немає і бути не може" конфлікту з Супрун.

"Окружний адмінсуд розглядає справи, і є ряд справ, які викликали певний суспільний резонанс (саме цей суд неодноразово ухвалював рішення щодо конфлікту між звільненими та новими ректорами медвишів в Одесі та Києві та зупиняв розпорядження МОЗ – УП)", – наголосив Вовк.

Водночас, як повідомляла "Судово-юридична газета", 13 лютого Печерський районний суд Києва зобов'язав Державне бюро розслідувань порушити справу проти Супрун про можливе втручання в діяльність судді.

Хто саме поскаржився на виконувачку обов’язків міністра, не зазначається.

Читайте також: Судді Насірова і Розенблата, або Хто судить Уляну Супрун

Нагадаємо:

  • 5 лютого Окружний адмінсуд Києва тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я, частково задовольнивши позов нардепа-"радикала" Ігоря Мосійчука, одним із аргументів якого було наявність у Супрун громадянства США.
  • Члени Кабінету міністрів висловили підтримку Супрун та її реформам.
  • 12 лютого суд щодо тимчасової заборони Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я пішов у нарадчу кімнату ухвалювати рішення.
  • 13 лютого Кабінет міністрів прийняв розпорядження, яке дозволяє Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я, крім виключних повноважень міністра як члена Кабміну.
  • Уряд також вирішив звернутися зі скаргою до Вищої ради правосуддя щодо судді Каракашьяна, який виніс рішення про заборону Супрун виконувати обов'язки міністра.
  • 15 лютого суд розгляне позов Мосійчука по суті, вирішивши, чи законно Супрун обіймає посаду в.о. міністра.
  • У 2013 році американка з діаспори Уляна Супрун із чоловіком приїхала до України. 11 липня 2015 року Порошенко підписав укази про прийняття до громадянства України подружжя Уляни та Марка Супрунів.
  • 27 липня 2016 року Кабмін призначив Уляну Супрун в.о. міністра охорони здоров'я.