Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко про "Новое время": Це не утиски, а "прохання надати інформацію"

Четвер, 21 лютого 2019, 11:17

Генеральний прокурор Юрій Луценко запевняє, що вимога ГПУ отримати доступ до внутрішніх документів видання "Новое время" не є ущемленням журналістської діяльності.

Про це він сказав журналістам 20 лютого, фрагмент відео коментаря генпрокурора оприлюднила Альона Лунькова.

Луценко переконує, що йдеться лише про "прохання надати інформацію".

"Про жодне ущемлення журналістської діяльності не йдеться. Якщо хтось із журналістів вважає такі дії такими, що перешкоджають здійсненню журналістської діяльності, прошу дуже: можете звернутися або до мене безпосередньо, або письмово, і ми обов’язково знайдемо оптимальний шлях", – каже генпрокурор.

За словами Луценка, "слідство інколи потребує даних, які публікують журналісти".

"Не для того, щоб розслідувати роль журналістів, а для того, щоб виявляти витоки внутрі правоохоронних органів, а також інколи отримувати невідомі слідству факти. І тоді ми не маємо іншого варіанту, як звертатися із проханням надати інформацію від ЗМІ. І не більше того", – каже очільник ГПУ.

Луценко переконує, що про жодні наслідки для журналістів або видань "не йдеться взагалі".

"Я, як колишній журналіст, можу вам гарантувати, що жоден журналіст і жодне видання, крім тих, які пропагандують антидержавну діяльність і підтримують кремлівську практику, в Україні за мою каденцію не потерпіли і не потерплять", – переконує генпрокурор.

Нагадаємо:

  • Суд дав слідчим Генеральної прокуратури доступ до внутрішніх документів редакції "Новое время" і всіх матеріалів, які надсилав їй журналіст Іван Верстюк.
  • Верстюк писав про корупцію в оборонних закупівлях, а ГПУ зацікавила його стаття "Діамантова дочка" про навчання доньки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великій Британії за 120 тисяч фунтів стерлінгів.
  • Справа Корнійця – одного з двох т.зв. "діамантових прокурорів" – перебуває на розгляді Голосіївського райсуду Києва.
  • Головний редактор видання "Новое время" Віталій Сич заявив, що інформацію, опублікована влітку 2016 року про навчання дочки Корнійця, редакція "отримала з надійних джерел" – і ГПУ оскаржує не саму інформацію, а право її публікувати.
  • Спільнота незалежних журналістів "Ініціатива 34" закликала провести позачергові слухання комітету Верховної Ради зі свободи слова за участі представників Генпрокуратури щодо журналу "Новое время".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування