Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Європі немає жодного лідера, який би сказав, що бере Україну в НАТО – Кучма

Четвер, 21 лютого 2019, 13:30

Колишній президент України Леонід Кучма заявив, що в Європі немає жодного лідера, який би відкрито заявив, що готовий взяти Україну в НАТО, натомість всі орієнтуються на реакцію Росії.

Про це він сказав на спільному брифінгу з екс-президентами Леонідом Кравчуком та Віктором Ющенко.  

"Назвіть, будь ласка, в Європі лідера, хоч одного, який би сказав, що так, ми приймемо Україну в НАТО!..", - сказав Кучма і зазначив, що таких немає.  

"Я в цьому практично переконаний, що при прийняті таких кардинальних рішень, завжди Європейський союз буде дивитися на великого сусіда Росію", - заявив екс-президент.

На його думку, ЄС охоче співпрацює з РФ через "геологічну карту", тому що Росія забезпечена корисними копалинами.

Він заявив, що США і ЄС укладають газові контракти з РФ і лише Україна купує європейський газ. Кучма вважає, що Україна перекуповує в Європі російський газ за завищеною ціною.

На думку Ющенка, закріплення курсу України в НАТО та ЄС  - це добре, адже це точний орієнтир країни на найближчі десятки років, а уже напередодні самого вступу України в Альянс у країні точно проведуть відповідний референдум.

За його словами, позаблоковий статус України не приніс їй нічого доброго і закликав українців "тримати хвіст пістолетом".

Водночас перший президент України Кравчук заявив, що наразі "потрібно аналізувати реальні речі, а не фантазувати".

Читайте також:

ЄС та НАТО в Конституції: навіщо Україні особливий шлях до членства?

Що насправді змінять євроатлантичні норми у Конституції

Нагадаємо:

  • 7 лютого Верховна Рада закріпила у Конституції курс України на Європейський Союз та НАТО. За прийняття законопроекту №9037 у цілому проголосували 334 депутати.
  • Президент Петро Порошенко у розмові з німецькими ЗМІ заявив, що Україна вже ближчим часом вступить до НАТО та Євросоюзу.
  • ЄС та НАТО рішення України привітали, але нічого конкретного не обіцяли.
  • Вступ України в ЄС також є однією з передвиборних обіцянок Порошенка на виборах 2019 року.
  • 21 лютого закон про зміни до Конституції, які закріплюють прагнення України стати членом Європейського Союзу і НАТО, набув чинності.

Альона Мазуренко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування