Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НСТУ оприлюднила частину договору з учасником Євробачення

Середа, 27 лютого 2019, 14:05

В Національній суспільній телерадіокомпанії України заявили, що не можуть повністю оприлюднити договір, бо він є конфіденційним документом, але через суспільний резонанс вважають за потрібне опублікувати окремі його пункти, що безпосередньо стосуються обов'язків учасника.

Про це йдеться на сайті суспільного мовника.

У НСТУ звернули увагу на те, що договір між телерадіокомпанією та учасником Євробачення укладаються щороку.

"Переважна більшість усіх умов договору передбачена та базована на правилах власника й організатора конкурсу Європейської Спілки Мовників, тобто Суспільний мовник (Національна суспільна телерадіокомпанія України) не встановлює правила Євробачення самостійно й у будь-який час підзвітний щодо виконання правил конкурсу Європейській Спілці Мовників", - йдеться у заяві.

У телерадіокомпанії зазначили, що через конфіденційність не надають договір заздалегідь всім учасникам Національного відбору, оскільки він підписується лише з переможцем.

Так, один з пунктів документу - не допускати під час перебування на сцені та під час відеозйомки будь-яких висловлювань, жестів та інших дій, не передбачених сценарієм.

У НСТУ пояснили, що при плануванні виступів організатор шоу потребує детального сценарію номера кожного виконавця задля планування зйомки, роботи режисерів, художників зі світла, планування всіх спецефектів, розкадровок під час зйомки та забезпечення гарної телевізійної картинки.

"Наприклад, "Заборона шпагату", що фігурує в публікаціях співачки Maruv — не більше ніж емоційне трактування типової вимоги Європейської Спілки Мовників: попередньо узгодити зміст номера, план виступу, рухів на сцені артиста. Це нормальна практика, за такими самими умовами на Євробаченні виступають усі артисти з усіх країн", - заявили в компанії.

Другий пункт - брати участь у репетиціях, зйомках, телевізійних, радіопрограмах, промо-турах, прес-конференціях, інтерв’ю та інших заходах, визначених організатором.

За даними суспільного мовника, графік міжнародного конкурсу охоплює низку заходів, які відвідує преса та фанати конкурсу, зокрема, прес-конференція після першої репетиції на сцені Євробачення, інтерв’ю з представниками іноземних ЗМІ, церемонія червоної доріжки,відкриття Євробачення тощо.

Там додали, що участь у цих заходах обов’язкова й потрібна не лише організаторам конкурсу, а й самому учаснику, оскільки таким чином він може заявити про себе у світі. Третій пункт - не проводити прес-конференцій та не давати інтерв’ю щодо підготовки та проведення Євробачення без попереднього погодження.

Зазначається, що цей пункт договору означає, що в артиста буде власний прес-секретар, який організовуватиме всю комунікацію із журналістами, аби артист зміг сформувати собі якнайкращий імідж у засобах масової інформації.

"Окрім того, міжнародний конкурс "Євробачення" має власний план комунікації, за який відповідає міжнародна піар-команда в складі представників цьогорічної країни-організатора та Європейської Спілки Мовників. Усі публічні оголошення про перебіг підготовки до конкурсу та про сам конкурс здійснюються цією командою за планом, а учасники конкурсу діють за погодженням з ними, адже це велика міжнародна інформаційна кампанія", - розповіли в НСТУ.

Четвертий пункт - не допускати будь-яких дій, висловлювань чи проявів, які можуть мати політичний зміст або можуть бути використані в політичному аспекті.

Повідомляється, що за правилами Європейської Спілки Мовників конкурс Євробачення — аполітичний і має на меті консолідувати міжнародну спільноту, об’єднувати мистецтвом, а не сіяти розбрат через політичні розбіжності.

"Цей пункт договору лише ще раз акцентує увагу учасника на правилах Європейської Спілки Мовників. У публічній частині правил, що опубліковані ЄСМ на офіційному сайті Євробачення, про це йдеться, зокрема, у пункті 2.6., де зазначено: "Пісенний конкурс Євробачення є неполітичною подією", - заявили в Нацтелекомпанії.

П'ятий пункт - не допускати висловлювань, які можуть ставити під сумнів питання територіальної цілісності та забезпечення безпеки України.

"Правила Європейської Спілки Мовників такого обов’язку не передбачають, його український Суспільний мовник додав до договору за власною ініціативою. Вважаємо цей пункт принциповим та надзвичайно важливим, адже представник України на Євробаченні — це не просто виконавець, а ще й представник нашої країни на міжнародній арені", - заявили в НСТУ

Там наголосили, що  такий представник не має завдавати шкоди інтересам держави Україна.

Шостий пункт - не гастролювати на території Російської Федерації протягом періоду з дати підписання договору та ще 3 місяці після завершення конкурсу.

Зазначається, що це власна умова Суспільного, що не передбачена Європейською Спілкою Мовників, проте цьогоріч увійшла в договір.

"Наразі законодавство України таких обмежень на гастролі в державі-агресорі не передбачає, але Суспільне вважає, що така умова потрібна, адже є значні ризики політизації дій учасника", - повідомили в телекомпанії.

там припускають, що будь-які висловлювання та публічні дії артиста, зокрема й концерти, можуть бути використані державою-агресором з метою пропаганди та ескалації агресії.

"Суспільне не може не зважати на цей факт, як і не може не вживати відповідних заходів, передбачивши зобов’язання в договорі", - йдеться у повідомленні.

У НСТУ наголосили, що договір не передбачає, а під час перемовин Суспільний мовник не озвучував жодних вимог щодо політичних уподобань співачки чи підтримки окремих політиків.

При цьому там додали, що правилами ЄСМ прямо заборонено використовувати Євробачення для промотування будь-яких політичних поглядів.

Сьомий пункт - підготувати потрібні документи для в’їзду на територію країни проведення Євробачення.

Зазначається, що до цього пункту входить оформленні закордонного паспорту, необхідні дозвільні документи, як то для перевезення якихось об’єктів чи цінностей абощо.

Восьмий пункт - нести самостійно всі витрати, пов’язані з участю в Євробаченні.

Згідно з цим пунктом, учасник самостійно сплачує кошти за своє проживання в готелі, переліт у країну проведення конкурсу та кошти, потрібні для організації його виступу.

Дев'ятий пункт - передати окремі права інтелектуальної власності на конкурсний твір та права на матеріали, які використовуються у зв’язку з Євробаченням.

Повідомляється, що це стандартна вимога Європейської Спілки Мовників, яку мають виконати всі учасники Євробачення.

Десятий пункт - сплатити штраф у випадку порушення зобов’язань чи завдання збитків.

За даними НСТУ, у разі порушення договору на учасника накладається штраф у розмірі 2 мільйони гривень або обов’язок відшкодувати завдані збитки.

"Ми усвідомлюємо, що правила, невиконання яких не передбачає жодних санкцій, зазвичай не працюють, тому умова штрафу є потрібною, аби учасник не порушував умов договору", - йдеться у заяві Суспільного мовника.

Там додали, що така компенсація є адекватною й прийнятною, адже за порушення правил Євробачення перед Європейською Спілкою Мовників потім відповідатиме саме НСТУ й ця відповідальність також вимірюватиметься штрафами.

Нагадаємо:

  • 23 лютого в Києві відбувся фінал національного відбору "Євробачення-2019". На ньому вирішилося, що Maruv представлятиме Україну на пісенному конкурсі в Ізраїлі.
  • При цьому у Maruv заплановані сольні концерти в Москві та Санкт-Петербурзі.
  • 25 лютого Maruv заявила, що готова відмовитися від виступів в Росії, але, за її словами, Національна телекомпанія в договорі висуває "абсурдні" вимоги.
  • Пізніше стало відомо, що Maruv не поїде на конкурс від України.
  • Ще пізніше тріо Freedom Jazz, яке посіло друге місце у Нацвідборі на Євробачення, і гурт KAZKA (третє місце) відмовилися їхати на конкурс замість Maruv.
  • У НСТУ заявили, що на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019 взагалі може не бути представника від України.
  • Кабінет міністрів доручив Держкомтелерадіо разом з НСТУ удосконалити правила відбору на Євробачення.
  • Міжнародний пісенний конкурс "Євробачення" цього року відбудеться у Тель-Авіві (Ізраїль) у середині травня.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...