Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо аудиту "Укроборонпрому"

Субота, 16 березня 2019, 15:24
Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо аудиту Укроборонпрому

Президент Петро Порошенко увів у дію рішення РНБО, що передбачає аудит "Укроборонпрому".

Як повідомляє прес-служба президента, у суботу він підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 6 березня "Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення".

Згідно з рішенням, Кабмін має в місячний строк організувати із залученням міжнародних експертів аудит державного концерну "Укроборонпром" та підприємств – учасників цього концерну та за його результатами інформувати громадськість.

"РНБО також рекомендувала Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань здійснити перевірку і надати правову оцінку фактам, викладеним у засобах масової інформації, щодо порушень у сфері закупівель продукції, робіт, послуг оборонного призначення та за результатами поінформувати громадськість", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Кабінету міністрів доручено забезпечити проведення огляду оборонно-промислового комплексу.

"Уряду також доручено забезпечити усунення корупційних ризиків, підвищення рівня прозорості та посилення контролю з боку держави і громадськості за діяльністю Державного концерну "Укроборонпром" та інших державних підприємств оборонно-промислового комплексу", - зазначили в прес-службі.

Для цього уряд має вжити заходів щодо залучення представників держав-партнерів до роботи наглядової ради "Укроборонпрому".

"Крім того, Кабміну доручено опрацювати питання щодо доцільності утворення центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через Міністра економічного розвитку і торгівлі України, з покладенням на цей орган окремих функцій з реалізації державної військово-промислової політики, управління об'єктами державної власності у відповідній сфері та контролю за їх діяльністю, в тому числі Державним концерном "Укроборонпром"", - йдеться в повідомленні.

Також має бути розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до закону "Про державне оборонне замовлення", у якому передбачити підвищення рівня прозорості державних закупівель.

Також на розгляд ВР має бути подано законопроект щодо посилення відповідальності, в тому числі кримінальної, за невиконання або неналежне виконання державного оборонного замовлення.

Читайте також: 

Молодший партнер президента: що відомо про бізнес Олега Гладковського

Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Частина 1

Війна і бізнес. Укроборонпром та його золотий менеджер. Частина 2

Нагадаємо:

  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.
  • За даними журналістів, 22-річний Гладковський-молодший разом із партнерами організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки, за які держпідприємства переплачували у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво "Укроборонпрому" знало про оборудки і давало на них згоду.
  • 4 березня журналісти оприлюднили ще одну серію розслідування. У ній стверджувалося, що Олег Гладковський особисто щонайменше один раз отримував "відкат" з розкрадання в оборонному комплексі у розмірі 30 тисяч доларів.
  • 4 березня Порошенко звільнив Гладковського з РНБО.
  • 6 березня президент Петро Порошенко заявив на засіданні Ради національної безпеки та оборони, що ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію усіх контрактів державного концерну "Укроборонпром". 
  • Дані системи закупівель "Prozorro", за інформацією "Наших грошей", свідчать, що тендер про міжнародний аудит державного концерну "Укроборонпром", який пообіцяв ініціювати Петро Порошенко, був оголошений ще в 2017 році.
  • Згодом видання "Bihus.info" заявило, що усі слідчі органи, включно з НАБУ, "зливали" справи по Гладковському за хабарі.
  • Олег Гладковський разом із Ігорем Кононенком є найближчими партнерами президента і керують бізнесом Порошенка після його обрання.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News