Компанія Жеваго продає шини в ОРДО – ЗМІ

Середа, 20 березня 2019, 12:06

Компанія пов'язана з одним з найбагатших людей країни доларовим мільярдером Костянтином Жеваго продає шини на непідконтрольну українській владі територію Донецької області.

Про це 20 березня повідомляє "Слідсво.Інфо".

"Від минулого року компанія юристів Жеваго, яка має статутний капітал у 500 гривень, спільний номер й адресу реєстрації з "Росавою", продає шини в так звану "ДНР", - зазначають журналісти.

Відзначається, що ймовірно, для торгівлі з ОРДО використовує схему реекспорту. Тобто офіційно продає товари російській компанії, яка поставляє їх до так званої "ДНР".

Журналісти стверджують, що здобули документи, які підтверджують торгівлю, зокрема копію контракту на поставку шин на понад 1,5 млн доларів російському підприємству.

 

Жеваго прокоментував журналістам, що не знає про контракти фірми "Росава" з російськими компаніями. 

"Ставлення до ведення бізнесу українських компаній з "ДНР" та "ЛНР" є вкрай негативним", — сказав він.

Йдеться про компанію "Преміорі", яку багато чого пов’язує з компанією Жеваго "Росавою". "Преміорі" також виробляє шини. Фірму зареєстрували 2015 року в Білій Церкві.

Власник "Преміорі" — британська компанія Преміоррі ЛТД, засновником якої є Олександр Мерзляков. Мерзляков — власник фірми, а керує нею Ігор Грибовський. На сайті "Росави" вони вказані як працівники юридичного департаменту.

 

Водночас Грибовський у телефонній розмові з журналістами заперечив, що він юрист, а згідно з декларацією дружини, Мерзляков отримував зарплату від "Росави".

Сам Жеваго розповів, що "з Грибовським та Мерзляковим не знайомий", хоча, як стверджують журналісти, Мерзляков 10 років керував компанією "Валса", яка входить у групу його компанії "Фінанси та кредит".

 

За даними розслідувачів, з 2015 року "Преміорі" веде торгівлю з Росією.

"Звідти підприємство завозить синтетичний каучук, суміш смоляних кислот, дроти й канати для виготовлення шин. А російським компаніям продає вже готову продукцію", - зазначають у виданні. 

Це підтверджують контракти, копії яких опинилися в розпорядженні журналістів.

Зокрема, торік "Преміорі" уклала договори на поставку шин з російською компанією "Зерновий союз" на майже 1,6 млн доларів.

Журналісти повідомили, що відправили Грабовському та Мерзлякову копію цього контракту, але наразі вони не відреагували. Російська компанія також не відповіла на запит.

 

В ОРДО опинилися літні та зимові шини "Росава" після того, як російський "Зерновий союз" повідомив українській "Преміорі", що не має грошей заплатити за товар, тому оформив реекспорт клієнту на ці автомобільні шини в "ДНР". За такою процедурою компанія могла не платити мито.

Зокрема, за кілька днів до укладання договору з українською "Преміорі", "Зерновий союз" підписав ще один контракт з макіївською фірмою "Мастер-Торг" на майже 8 млн доларів.

Відзначається, що до кінця 2022 року російська компанія поставлятиме в ОРДО шини.

"Мастер-Торг" фігурує в розслідуванні СБУ щодо фінансування тероризму. Фірма себе позиціонує, найбільшим дистриб’ютором харчових продуктів в ОРДЛО і постачає спиртні напої з Білорусі до окупованих територій з 2015 року. Очолює підприємство Микола Мусієнко, який не захотів спілкуватися з журналістами.

***Після публікації новини "Українська правда" отримала електронний лист від прес-секретаря Жеваго Надії Сторчевої, в якому стверджується, що інформація щодо торгівлі підприємства "Росава" з так званими "ДНР" та "ЛНР" не відповідає дійсності.

""Росава" співпрацює з понад 200 клієнтами з 60 країн світу. Жоден з цих контрактів не укладений з представниками ОРДЛО", – вказано в коментарі.

У компанії зазначають, що продукція заводу відвантажується покупцям відповідно до контрактів безпосередньо зі складу заводу в місті Біла Церква.

"Прослідкувати подальше переміщення шинної продукції та отримати інформацію щодо географії продажів клієнтами керівництво заводу "Росава" не має можливості. Більш того, не існує жодних норм чинного законодавства України, які б зобов'язували відслідковувати кінцевого споживача будь-якої продукції", – вказано також у коментарі.

Нагадаємо:

  • У 2019 році журнал Forbes оцінив статки Жеваго приблизно у 1,5 мільярда доларів. У рейтингу найбагатших українців Жеваго посідає друге місце після Ріната Ахметова.
  • Жеваго народний депутат п’ятьох скликань Верховної Ради, але не часто з’являється в парламенті.
  • До падіння банку "Фінанси й кредит" статки Жеваго були меншими, ніж тепер, у 2014 році — 1,2 мільярда, а у 2019-му — 1,5 мільярда доларів.
  • Наприкінці 90-х Жеваго очолив компанію "Фінанси й кредит" та придбав Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Його компанія Ferrexpo Plc першою серед українських підприємств вийшла зі своїми акціями на Лондонську біржу.
  • Торік "Росава" — найбільший виробник шин в Україні, оголосила що припиняє діяльність. Компанія має податковий борг у понад 1 мільярд гривень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування