НАБУ назвало звинувачення Луценка абсурдними

П'ятниця, 22 березня 2019, 10:52
НАБУ назвало звинувачення Луценка абсурдними

Заява генерального прокурора Юрія Луценка, який публічно припускає, що Національне антикорупційне бюро могло вплинути на вибори президента США, не відповідає дійсності та є абсурдною спробою дискредитувати незалежну антикорупційну інституцію.

Про це йдеться у заяві НАБУ, оприлюдненій 22 березня.

"Компетенція НАБУ – викриття та притягнення до відповідальності саме українських топ-посадовців. Тож, ніяких доказів протиправної діяльності американського політтехнолога Пола Манафорта детективи НАБУ не збирали та не передавали, оскільки це поза компетенцією Національного бюро", – йдеться в коментарі бюро.

За словами НАБУ, генеральний прокурор добре обізнаний із цим фактом, адже всі матеріали розслідування "чорної бухгалтерії" Партії регіонів (крім епізоду стосовно дій колишнього голови Центральної виборчої комісії України, слідство у якому призупинено прокурорами САП) ще в червні 2017 року передані до Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ для подальшого слідства.

"Зі свого боку нагадаємо, що інформацію зі згадкою про присутність прізвища Пола Манафорта з-поміж інших на сторінках так званої "чорної бухгалтерії" НАБУ опублікувало у відповідь на численні запити українських та зарубіжних ЗМІ для уникнення її викривлення та спекуляцій", – зазначають у бюро.

У НАБУ підкреслюють, що уряд Сполучених Штатів Америки загалом та Посольство США в Україні, зокрема, завжди підтримували Україну та НАБУ як інституцію з моменту її створення у 2015 році.

"З боку міжнародних партнерів, які навіть у найважчі часи стояли пліч-о-пліч з Бюро, було зроблено дуже багато для боротьби з корупцією в України. НАБУ цінує цей високий рівень довіри та дякує за підтримку усім міжнародним партнерам", – резюмують у бюро.

У відеокоментарі Артем Ситник також називає спекуляціями аудіозапис, який використовують у якості доказу щодо нібито "зливу" інформації іноземній державі та запевняє, що його слова тлумачать неправильно.

"Я не коментуватиму законність чи автентичність записів моїх приватних розмов. Але можу наголосити, що неодноразового в ході приватних бесід я жартома згадував чисельні публікації в ЗМІ про те, що нібито були якісь втручання у вибори президента США. Мені немає чого  приховувати, готовий цю позицію підтвердити будь-якому компетентному органу, який, можливо, зацікавиться цими спекуляціями", – сказав Ситник.

Нагадаємо:

  • Генеральний  прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю впливовому американському виданню The Hill, заявив, що ГПУ розслідує, чи навмисне правоохоронні органи нашої країни "злили" фінансові звіти під час президентської кампанії 2016 року в США про тодішнього главу кампанії Трампа Пола Манафорта, намагаючись вплинути на вибори на користь Гілларі Клінтон.
  • Крім того народний депутат Борислав Розенблат, який є обвинуваченим у так званій "Бурштиновій справі", оприлюднив запис, на якому людина із голосом директора НАБУ Артема Ситника розповідає, що допомагала кандидату у президенти США Гілларі Клінтон під час виборів у 2016 році.
  • Розенблат через суд звинувачував Ситника та народного депутата від БПП Сергія Лещенка у розповсюдженні матеріалів справи для впливу на вибори президента США.
  • У грудні 2018 року Окружний адмінсуд Києва визнав протиправними дії Ситника і Лещенка щодо розголошення інформації щодо Пола Манафорта.
  • Ситник та Лещенко звинувачення відкидають. 18 березня Шостий апеляційний адміністративний суд відкрив апеляційне провадження за їхньою скаргою. Сторони мають час до 19 квітня 2019 року, щоб подати свої докази.
  • НАБУ раніше розслідувало так звану бурштинову справу, де обвинуваченим був, зокрема, Розенблат.
  • Антикорупційні органи вважають, що Розенблат і депутат від "Народного фронту" Максим Поляков вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні.
  • Зокрема Розенблата звинувачують у тому, що він отримав 200 тисяч доларів за вплив на рішення чиновників Держслужби геології і надр та місцевої влади про надання ТОВ "Укртехдобич" спецдозволів на користування надрами.
     

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...