Порошенко подає до суду на канал Коломойського

Понеділок, 25 березня 2019, 19:09

Президент Петро Порошенко подає до суду на телеканал олігарха Ігоря Коломойського "1+1" через "чорний піар" проти нього.

Про це йдеться в опублікованій заяві голови фракції БПП у Верховній Раді Артура Герасимова.

"Протягом п'яти років свого президентства за поодинокими винятками Петро Порошенко принципово утримувався від будь-яких позовів до засобів масової інформації", - сказав Герасимов.

Однак, за його словами, за останні місяці інформаційна політика телеканалу 1+1 "зазнала істотних змін".

"Йдеться про канал 1+1. Власник цього ЗМІ не витримав випробування четвертою владою, яку дає володіння таким потужним засобом впливу на свідомість українців. Він не зміг втриматись від спокуси грубого повномасштабного використання цього медіаресурсу з метою зведення своїх рахунків з державою. Він перетворив канал на знаряддя брудних політичних технологій і чорного піару проти одного з кандидатів у президенти, а саме Петра Порошенка", - йдеться у повідомленні.

"Петро Порошенко вирішив подати до суду на канал "1+1" за систематичну брехню в особливо великих розмірах, за поширення гігантських масштабів дезінформації, що завдають шкоди честі та гідності кандидата в президенти і президента", - зазначається у заяві.

Напередодні на телеканалі Коломойського вийшла телепередача. У ній нардеп-втікач Олександр Онищенко, підозрюваний в особливо тяжких економічних злочинах, заявляв, що має докази причетності Порошенка до скуповування голосів під час важливих голосувань у парламенті, спроби перекупити телеканал "112-Україна", фінансових оборудок та нібито високих прибутків президента від ведення бізнесу в РФ.

Крім того, у телепередачі стверджувалося про нібито причетність Петра Порошенка до організації вбивства свого брата та згадувався скандал із "Укроборонпромом", у якому фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.

Нагадаємо:

  • Наприкінці 2016 року Онищенко заявив, що має записи, серед яких, окрім інших, розмови з президентом України Петром Порошенком, та досі вони не оприлюднені. Разом з тим світ побачили розмови Онищенка з нібито Миколою Мартиненком та Олесем Довгим
  • Олександр Онищенко є фігурантом "газової справи", яку розслідує НАБУ: за даними слідства, нардеп з поплічниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через "псевдобіржі", що завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд гривень.
  • Онищенко втік з України та перебуває у розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.
  • 5 липня 2016 року, коли нардеп вже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Онищенка.
  • У 2018 році президент Петро Порошенко подав позов проти ВВС за наклеп через матеріал про те, що посередники українського керівника заплатили щонайменше $400 тисяч за першу зустріч з Дональдом Трампом.
  • У позові йдеться, що BBC відмовилось опублікувати спростування або вибачення, і ця історія залишається доступною на веб-сайті BBC.
  • У матеріалі ВВС йшлося про те, що пізніше засуджений адвокат Дональда Трампа Майкл Коен отримав секретний платіж у розмірі 400 або 600 тисяч доларів від посередників Порошенка за організацію першої зустрічі між ним та Дональдом Трампом у червні 2017 року.
  • В адміністрації Порошенка назвали публікацію ВВС відвертою брехнею і вимагали спростування цієї інформації.
  • У лютому 2019 році суд у Лондоні в ході попереднього слухання справи визнав однобоким матеріал ВВС.