Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оборудки в енергетиці: екс-нардеп каже, що 50-75% віддавав людині Порошенка

П'ятниця, 29 березня 2019, 14:06

Підозрюваний у розкраданні коштів екс-депутат і бізнесмен Дмитро Крючков стверджує, що найближче оточення президента Петра Порошенко курувало оборудки в енергетичному комплексі та отримувало від цього значну частину прибутку.

Про це йдеться в листі, який Крючков написав розслідувачам програми "Схеми" з німецької в’язниці, де він перебуває під екстрадиційним арештом.

За даними Національного антикорупційного бюро, Крючков з іншими особами через компанію "Енергомережа" розкрадали кошти "Запоріжжяобленерго", понад 60 відсотків акцій якого належать державі. Слідство вважає, що це призвело до збитків державі у 1,4 млрд грн.

Як стверджують журналісти, до оборудок був особисто причетний колишній бізнес-партнер президента та перший заступник голови парламентської фракції "БПП" Ігор Кононенко. Він, ймовірно, представляв інтереси Порошенка.

"Кононенко виконував ту частину домовленостей, яка була зоною відповідальності сторони Порошенко-Кононенко… Вони, згідно з домовленостями, отримали від 50% до 75% доходів від бізнесу, який був предметом домовленостей", – відповів журналістам підозрюваний Крючков.

За його словами, "домовленості" з Порошенком і Кононенком стосувались різноманітних енергетичних компаній, зокрема, обласних енергопостачальних (Харкова, Миколаїва, Запоріжжя, Черкас, Хмельницька), Одеського припортового заводу, Миколаївської та інших теплоелектроцентралей.

"Не розглядайте Кононенка як самостійну "бізнес-одиницю". Він ухвалює тільки локальні рішення, але до принципових домовленостей він не допущений…. Основним реципієнтом (отримувачем) доходів, безумовно, є Порошенко", – йдеться у листі Крючкова.

Читайте більше: Електричний стілець. Як оточення президента готується до тіньової приватизації енергетики

Нагадаємо:

  • Журналісти програми "Схеми" оприлюднили розслідування про причетність оточення Порошенка до афер в енергетиці.
  • Журналісти опублікували записи телефонних розмов, де люди, чиї голоси схожі на голоси Крючкова та Кононенка, а також братів-бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів та інших осіб, обговорюють спільні інтереси в енергетичному бізнесі та оборудки з обленерго.
  • Раніше "Українська правда" вже писала у своєму розслідуванні про компанію "Енергомережа", яка скуповувала борги у "Центренерго" і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.
  • Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".
  • У квітні 2018 року Крючкова затримали у Німеччині.
  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.
  • Згодом журналісти повідомили, що усі слідчі органи, включно з НАБУ, "зливали" справи по Гладковському за хабарі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування