Зеленський готовий створювати кримськотатарську автономію – Джемілєв

П'ятниця, 9 серпня 2019, 19:17

Джерело: ATR 

Президент Володимир Зеленський на зустрічі 9 серпня з лідером кримських татар Мустафою Джемілєвим висловив готовність скликати конституційну комісію і внести до Верховної Ради законопроект про створення кримськотатарської автономії.

Пряма мова Джемілєва: "Ми повідомили (президенту – ред.), що робоча група закінчила роботу, і справа за тим, щоб подати (законопроект – ред.) до Верховної Ради. Зараз сприятлива ситуація в країні, велика фракція, і якщо буде воля президента, то прохідність цього законопроекту дуже перспективна. Ми побачили готовність самого президента, і якщо він зможе свою точку зору донести – за винятком деяких груп, які є в "Слузі народу", – то буде так, як скаже президент". 

Раніше Зеленський зустрівся з представниками кримськотатарського народу й обговорив з ними координацію зусиль із деокупації та реінтеграції анексованого півострова. 

На зустрічі були постпред президента в АР Крим Антон Кориневич, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і делегат Курултаю Рустем Умеров.

Передісторія: 

  • Чубаров неодноразово, в липні 2016 і січні 2017, закликав екс-президента Петра Порошенка та уряд скликати конституційну комісію для роботи по внесенню змін до розділу 10 Конституції. 
  • 11 травня 2017 року Конституційна комісія створила робочу групу, яка мала напрацювати пропозиції змін і доповнень до Конституції щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. 
  • 16 грудня 2018 року Порошенко заявляв, що готовий внести в Раду пропозицію про поправки до Конституції щодо кримськотатарської автономії. 
  • Він повідомив, що звернувся з проханням скликати конституційну комісію, щоб підготувати такий варіант законопроекту, який матиме шанс на проходження. 
  • 7 серпня 2019 року Зеленський затвердив склад Комісії з питань правової політики. У ній робочу групу з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій очолив постпред президента в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...