Екс-радниця Трампа розповість у Конгресі про Білий дім і Україну – ЗМІ

П'ятниця, 11 жовтня 2019, 17:34

Колишня радниця президента США Дональда Трампа з питань Росії Фіона Гілл буде свідчити в Конгресі щодо політики Білого дому стосовно України.

Джерело: поінформовані співрозмовники NBC

Дослівно: "Гілл планує розповісти, що Джуліані та Сондленд обійшли стороною належний процес отримання доступу до Трампа у питаннях щодо України".

Деталі: Зокрема, за словами близького джерела, вона може сказати, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані та посол США у ЄС Гордон Сондленд оминали тогочасного радника з національної безпеки США Джона Болтона для спілкування з президентом Сполучених штатів у питаннях, які стосувалися України.

Такі дії Джуліані та Сондленда будуть свідчити про порушення правил Білого дому та Ради національної безпеки США і ведення "тіньової політики щодо України".

Показання Гілл стануть частиною розслідувань, що проводять комітети палати представників США в рамках процедури імпічменту президента Дональда Трампа. Заслухати її мають 14 жовтня.

За словами екс-чиновника Білого дому, новина про ймовірні свідчення Гілл у Конгресі викликала "страх" у оточення Трампа, адже майже з початку каденції Трампа вона займала ключову роль у спостереженні за політикою України і Росії.

Сама Гілл через свого адвоката відмовилася дати коментар журналістам.

Журналісти повідомляють, що Сондленд безпосередньо контактував з Трампом щодо України.

Гілл залишила свою посаду у червні, а Болтона звільнили у вересні.

Знати більше: Фруман і Парнас. Чим відомі бізнесмени, які фінансували кампанію Трампа

Передісторія: 

  • 11 жовтня в Associated Press з посиланням на екс-дипломата повідомили, що колишнього посла США в Україні Марі Йованович відсторонили від посади після того як вона відмовилася виконувати прохання особистого адвоката президента США Руді Джуліані. 
  • Йованович нібито просили проводити неофіційні зустрічі з українськими посадовцями, зокрема, щодо проведення певних розслідувань. Екс-посол попросила, щоб такі прохання передавалися через офіційні правоохоронні канали, а не неофіційно.
  • У вересні демократи в Палаті представників розпочали формальну процедуру імпічменту президента США. Вони наполягають, що він міг тиснути на українське керівництво з метою ініціювання розслідування проти Джо Байдена, головного політичного опонента Трампа на президентських виборах у США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування