Росія не вірить у вимогу Києва розпустити "ЛДНР", бо це сказала речниця Кучми

Четвер, 17 жовтня 2019, 15:29

Росія не розглядає як офіційну позицію Києва слова прес-секретаря екс-президента України Леоніда Кучми Дарки Оліфер про необхідність розпуску "ЛНР" і "ДНР", оскільки вона "не є офіційною особою".

Джерело: ТАСС із посиланням на заяву офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової

Пряма мова: "Реагувати на кожну заяву, яке лунає з Ради, з боку прес-секретарів колишніх президентів або діючих політиків з різних гілок влади, - справа досить невдячна, тому що вона не призведе до бажаного результату".

Деталі: На думку Захарової, подібні заяви завдають удару по реалізації Мінських домовленостей і "точно не мають доданої вартості" до процесу мирного врегулювання на Донбасі.

Вона зазначила, що Росія орієнтується на заяви глав держав і людей, які офіційно уповноважені вирішувати питання зовнішньої політики, а також брати участь в переговорних процесах.

Передісторія:

  • На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 15 жовтня речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер підкреслила, що для виконання Мінських угод необхідний, зокрема, розпуск квазіугрупувань "ЛДНР".
  • Така вимога стала несподіванкою для адміністрації президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо:

  • 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про досягнення на зустрічі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовленості про початок розведення військ у Петрівському та Золотому.
  • 7 жовтня глава МЗС Вадим Пристайко заявив, що розведення військ, яке мало розпочатися 7 жовтня, не відбудеться, оскільки бойовики порушили домовленість.
  • У Путіна заявили, що Україна 9 жовтня "за надуманим приводом" обстрілів зірвала розведення сил на Донбасі в районі населених пунктів Золоте і Петрівське. 

Знати більше: Піти чи залишитись. Чи допоможе розведення військ закінчити війну на Донбасі