Розведення військ мало початися 7 жовтня, але його не буде – Пристайко

Понеділок, 7 жовтня 2019, 12:42
Розведення військ мало початися 7 жовтня, але його не буде – Пристайко

Розведення військ у Петрівському та Золотому, яке мало розпочатися 7 жовтня, не відбудеться, оскільки бойовики порушили домовленість.

Джерело: брифінг міністра закордонних справ Вадима Пристайка.

Пряма мова: "Сьогодні мало б початися розведення. Дійсно про це домовились у Мінську наші переговорні команди. На превеликий жаль, ви знаєте самі, були обстріляні декілька днів тому Петрівське і Золоте".

"А наскільки ви пам’ятаєте, то наше рішення було про те, що розведення починається на 7-й день після того, як на конкретній цій ділянці зберігається мир і не відбувається обстрілів".

Деталі: Тепер, за словами Пристайка, доведеться чекати наступних 7 днів, під час яких бойовики мають довести, що вони налаштовані серйозно і готові до подальших кроків, таких як розведення.

Він пояснив, що розведення передбачає відхід живої сили Збройних сил України, але фортифікаційні споруди залишаться. Якщо ж Україна побачить, що бойовики не виконують домовленостей чи планують якісь агресивні дії, то наші військові повернуться на свої позиції.

Пристайко додав, що Україна не рекомендує "гратися" з розведенням військ, щоб "зайняти якісь позиції або захопити якесь місто".

Що було раніше: 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив про досягнення на зустрічі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовленості про початок розведення військ у Петровському та Золотому.  

Передсторія:

  • 13 вересня представник України в Тристоронньої контактній групі Леонід Кучма зазначав, що президент Володимир Зеленський буде ставити на майбутній "Нормандській зустрічі" питання щодо відведення військ по всій лінії зіткнення.
  • Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що розведення військ на Донбасі буде відбуватися не одразу по всій лінії розмежування, а ділянками.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування