Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Баканов дав високу посаду екс-сбушнику, причетному до акції під будинком Шабуніна

Вівторок, 8 жовтня 2019, 14:43
Фото з Facebook Матковського

Голова СБУ Іван Баканов призначив на посаду першого заступника начальника Департаменту захисту національної державності екс-співробітника цього ж департаменту Романа Матковського, якого ЗМІ називали причетним до організації акції під будинком антикорупційного активіста Віталія Шабуніна.

Джерело: програма "Схеми: корупція в деталях" (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу "UA:Перший").

Пряма мова Матковського: "Брехати не буду – інформація відповідає дійсності. Призначили на вихідних. Мене запросили. Та команда, з якою ми працювали, коли почалася війна в складний час для України. Проходив повну перевірку, з поліграфом, все як треба". 

Деталі: На питання, чи не стала на заваді призначенню його причетність до організації акції під будинком Шабуніна, Матковський відповів, що "до акції під будинком Шабуніна має відношення рівно стільки, скільки має". Він також додав, що квадрокоптер на акції був його, а загалом акція – ні.

Департамент захисту національної державності, згідно з описом на сайті СБУ, відповідає за захист державного суверенітету, попередження загроз інтересам держави і безпеки громадян України, протидію розпалюванню ворожнечі на міжнаціональному та релігійному підґрунті, блокування проплачених акцій та пошук телефонних терористів.

Передісторія:

  • 9 квітня 2017 року під будинком голови антикорупційної організації ЦПК Віталія Шабуніна пройшов пікет, в організації якого Шабунін звинувачував заступника голови СБУ Павла Демчину.
  • "Схеми" виявили, що на замовну акцію протесту під будинком Шабуніна працівники СБУ виїжджали просто з-під будівлі СБУ, діяли злагоджено з мітингувальниками, яких дочекались на метро "Славутич" і кортежем поїхали до будинку активіста.
  • А відеозйомкою акції з дрона на місці подій керував безпосередньо співробітник Департаменту захисту національної державності СБУ Роман Матковський.  
  • Згодом Матковський заявив, що спеціально слідкував за акцією під будинком Шабуніна, щоб вийти на організаторів проплачених акцій у Києві.
  • У червні 2017 Романа Матковського відсторонили з посади, а згодом звільнили, хоч порушень у його діях СБУ не знайшла.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування