Зеленський в США зустрічався з Кисліним, причетним до відмивання грошей "регіоналами" – ЗМІ

Вівторок, 8 жовтня 2019, 19:56
Зеленський в США зустрічався з Кисліним, причетним до відмивання грошей регіоналами – ЗМІ

Президент Володимир Зеленський у США зустрічався з американським бізнесменом українського походження Семом Кисліним, чия фірма причетна до відмивання грошей соратниками президента-втікача Віктора Януковича.

Джерело: The Insider за участю "Схем"

Деталі: Зустріч відбулася в ресторані "Російська чайна". Зеленського на ній представляв глава Офісу президента Андрій Богдан.

Сем Кислін нібито зводив людей, ділився контактами, але й водночас, як стверджують журналісти, переслідував власні інтереси.

В інтерв'ю НТВ 1 вересня Кислін повідомив, що це він переконав адвоката президента США Руді Джуліані порадити Дональду Трампу розкрутити історію про корупцію в Україні.

Бізнесмен був зацікавлений у скандалі, щоб повернути заморожені в Україні активи офшорної компанії.

У 2014 році Кислін купив кіпрську Opalcore Ltd, яка розміщувала свої бонди-облігації в українських банках.

Продавцем компанії була британська фірма Exbridge Properties L.P. За версією українського слідства, остання була пов'язана з компаніями "грошової пральні" олігарха-втікача Сергія Курченка та віце-прем’єра часів Януковича Сергія Арбузова.

Унаслідок розшуку грошей Януковича 23 млн доларів компанії Кисліна опинилися під арештом і були конфісковані за вироком Краматорського суду.

Кислін запевняв, що особисто ні з Курченком, ні з Арбузовим не знайомий.

Утім бізнесмен не міг повернути гроші, доки Петро Порошенко був президентом. Проте активізувався за президента Зеленського, налагодивши з ним зв'язки через діаспору.

У серпні він приїхав в Україну і позиціонував себе як борця з корупцією.

Передісторія:

  • Арешт на активи ОЗУ Януковича 1,5 млрд доларів було накладено у 2014 році. Тоді ж було відкрито низку проваджень, щоб повернути ці кошти.
  • У справі проходять 10 офшорних компаній. Спецконфіскація стала можлива після рішення Краматорського міськсуду, яке було засекречено.
  • 7 із 10 офшорних компаній оскаржували рішення в судах.
  • Кислін збирався судитися з Ощадбанком, де зберігалися активи Opalcore. Компанія фігурувала в системі відмивання грошей поплічниками Януковича. Погрожував звернутися до американського суду.

Знати більше: "Мильна бульбашка" чи "Конфіскація століття" генпрокурора Луценка

Конфісковані мільярди Януковича. Версія Луценка

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News