Лутковська: Знову не змогли поговорити про обмін, навіть в ОБСЄ нема підтримки

Середа, 13 листопада 2019, 12:25

Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи знову не змогла обговорити питання звільнення заручників між Києвом та ОРДЛО.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Валерія Лутковська в Facebook.

За її словами, 12 листопада не відбулася зустріч підгрупи в Мінську, а 13 листопада – і зустріч сторін у скайпі.

"На жаль, вчора не відбулося засідання гуманітарної підгрупи в Мінську, на якій розглядається питання звільнення заручників. Сьогодні мала проводитися відеоконференція", – зазначила Лутковська.

"На минулому засіданні ми домовилися, що визнаємо утримання людей і приступаємо до обміну. ​​Домовленість була під гарантії нашого модератора, представника ОБСЄ посла Фріша (координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі контактної групи Тоні Фріш – ред.)", – уточнила вона.

Лутковська визнала, що "існує величезна недовіра між усіма сторонами".

"Так, свою частину домовленостей я виконала частково, бо мені потрібно витягнути з ОРДЛО максимальну кількість людей, розуміючи, що гра може піти нечесно. Але навіть тих людей, яких ОРДЛО розшукує за неправильними особистими даними, ми знайшли і частково підтвердили. Нам нікого не підтвердили у відповідь", – заявила вона.

"Більше того, сьогодні я отримала лист від нашого модератора, що відеоконференцію скасовано, тому що вона не знайшла підтримки в усіх учасників. Ну що ж, чергове підтвердження, що гра нечесна", – повідомила Лутковська.

"І тепер ми не зможемо зустрітися навіть у такому форматі. Ми не обговоримо не лише питання взаємного звільнення, ми не обговоримо питання пошуку і передачі тіл тих, хто вважається зниклим безвісти, ми не обговоримо питання відкриття нових пунктів пропуску. Це не цікаво ні учасникам переговорів, ні нашому модератору. Щиро жаль", – заявила вона.

Лутковська пояснила, що вперше відкриває "завісу над переговорами", щоб суспільство зрозуміло, наскільки ці переговори "складні й цинічні"

"Я продовжу наполягати на зустрічі у будь-якому форматі. Я продовжу наполягати на визнанні утримання людей під вартою. Я продовжу наполягати на звільненні людей", – заявила вона.

"Мені шкода, що в цьому процесі Україна не може розраховувати навіть на підтримку з боку представника ОБСЄ", – наголосила Лутковська.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування