Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін спокушає Україну знижкою на транзит газу і лякає його припиненням

П'ятниця, 15 листопада 2019, 08:58
Путін спокушає Україну знижкою на транзит газу і лякає його припиненням

Президент Росії Володимир Путін заявив про ризики припинення транзиту газу через Україну.

Джерело: "Ведомости" й "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-конференцію Путіна за підсумками саміту БРІКС у Бразилії

Деталі: За словами президента РФ, ситуацію може загострити позов "Нафтогазу", поданий проти "Газпрому" в листопаді.

Путін заявив, що Росія готова укласти угоду щодо транзиту газу з Україною за зниженими цінами на 20-25%.

Пряма мова Путіна: "Ми вже багато разів говорили: ми готові працювати з Україною і щодо транзиту нашого газу до Європи, і щодо постачання в саму Україну. Причому за цінами, нижчими від тих, за якими Україна отримує російський же газ, але ніби по реверсу з боку Європи.

Я хочу, щоб усім було зрозуміло: неможливий ніякий реверс. Газ не може в півтруби текти в одну сторону, а півтруби – в іншу. Нісенітниця це, розумієте? Чоботи всмятку! Це нереально абсолютно.

Ми знаємо, як це технологічно робиться. Заходить (труба з боку України в Європу – ред.), Потім лупінг такий, обхідну трубу там зробили – і назад його качають. Або прямо качають.

Технологічно як вибудувана труба – це ж радянська труба? Вона йде транзитна, а від неї відгалуження на всю територію України. Там зараховують, а потім перераховують, що начебто це з Європи прийшло. Це дурниця просто. Ми це чудово розуміємо. Ми просто не робимо шуму з цього приводу, щоб уже не загострювати ситуацію".

Путін нагадав: "Ми навіть говорили, що якщо ми безпосередньо будемо постачати, ми готові знизити ціну до 20-ти і навіть до 25%.

Свого часу приїжджав пан Медведчук і Бойко. Зустрічалися з головою уряду Росії. І Медведєв їх запитав: ну вам то що, ви ж не входите в уряд і навряд чи увійдете? Але відповідь була, на мій погляд, зріла абсолютно. Вони сказали: для нас важливо, щоб Україна і український споживач отримував дешевший газ. Якщо ми це зробимо, штовхнемо цей процес, ми будемо щасливі.

Я вважаю, що це реальна зріла політична позиція – в інтересах громадян України"..

Президент РФ наголосив: "Що ми зараз бачимо, що відбувається в реаліях? Знову "Нафтогаз" пред'явив черговий позов у суді. Маячня якась! Просто загострюють ситуацію. Навіщо?

Ми ж говоримо, ми готові – причому при супроводі Єврокомісії – досягти будь-яких угод. Україна хоче за українськими законами це відрегулювати – будь ласка, ми готові. Україна хоче відрегулювати за європейськими законами – вона взяла на себе зобов'язання прийняти європейське законодавство – ми готові.

І в Єврокомісії про це сказали. Я сказав це своїм колегам у Франції і в Німеччині. Якщо Україна встигне імплементувати у себе законодавство європейських країн (там пов'язано з розділом видобувних і транзитних компаній) – зможуть вони це зробити за час, що залишився?

Вони взяли на себе зобов'язання перед Європою – не перед нами – нехай роблять. Ми готові і до цього. Але не все від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту існує, напевно, з урахуванням тих обставин, про які я сказав"..

Цьому передувало: Директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко заявив, що в новому позові до "Газпрому" компанія вимагає переглянути тариф на транзит газу і виплатити $11,8 млрд компенсації.

Цей позов – відповідь на позовну заяву "Газпрому", яку було подано до Стокгольмського арбітражу в 2018 році.

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що Україна готова до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

Передісторія:

  • Термін дії контракту на транзит газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.
  • Москва пропонує відмовитися від взаємних претензій чи продовжити наявний договір ще на 10 років, "Газпром" навіть заявляв про готовність знизити тарифи на поставку газу.
  • Чергові тристоронні консультації в форматі Росія – ЄС – Україна пройдуть наприкінці листопада.

УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
18:57
Samsung планує додати в One UI 6.1.1 функцію ШІ-відео
18:53
Держсекретар США пригрозив Китаю новими санкціями в разі підтримки війни Росії
Усі новини...