Нардепи нової Ради уже "заробили" 3 мільйони компенсації за житло – "Чесно"

Понеділок, 18 листопада 2019, 12:04

Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання 120 народних депутатів одержали компенсацію за житло в розмірі близько 3,29 млн грн. 

Джерело: громадський рух "Чесно", портал відкритих даних ВРУ

Дослівно: "Хоча на порталі відкритих даних зазначено, що це сума за жовтень, на сайті транзакцій грошових коштів є детальніша інформація про виплати, зокрема про те, якого періоду вони стосуються. Деякі депутати одержували відшкодування за два місяці, решта – за один. 

Наприклад, 18 нардепів отримали по 41 600 грн, що, найпевніше, свідчить про надання компенсації на житло за два місяці (20 800 грн за кожен)". 

Деталі: У ГО повідомляють, що нардеп від "Слуги народу" Олександр Кабанов у декларації за 2018 рік як кандидата у депутати ВРУ задекларував проживання у квартирі в Києві площею 75 кв.м 2015 року.

Власником квартири зазначено Бориса Нахмановича Шефіра, брата сценариста "Кварталу-95" та помічника Володимира Зеленського

Також на кінець 2018 року у власності Кабанова був недобуд – квартира в Гостомелі (входить до 30-кілометрової зони).

У коментарі ГО нардеп повідомив, що його помешкання ще будується, а у квартирі Шефіра він більше не проживає. Компенсацію використовує для оренди житла в Києві. 

Перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук за даними декларації за 2018 рік як заступника директора держорганізації "Національний офіс інтелектуальної власності" проживав у квартирі площею 101,8 кв.м 2012 року, що належить Тетяні Ситарук.

Дружина Стефанчука мала до одруження прізвище Ситарук, про що свідчать дані із соцмереж. За інформацією журналістів, Тетяна Ситарук є матір'ю дружини першого заступника спікера парламенту. 

У коментарі руху Стефанчук підтвердив, що досі мешкає в цій квартирі: 

  • У цьому році я сплачую орендну плату за це житло. За неї орендодавець сплачуватиме податки в порядку, що передбачений законодавством…
  • На запитання про те, чи платить Стефанчук за оренду помешкання матері дружини, він відповів, що платить "орендодавцю за договором – власнику квартири".
  • Право обрати квартиру для проживання, як і місце проживання, – це моє право як орендаря.

На момент обрання нардепом у Києві мешкав позафракційний нардеп-кнопкодав Олександр Ковальов.  Декларацію як кандидата на посаду він не подавав. У кулуарах Верховної Ради Ковальов відмовився коментувати своє помешкання.

Раніше НАЗК рекомендувало подавати декларації новообраним нардепам з квітня 2020 року. У "Чесно" аналізували декларацій тих депутатів, які зазначили, що на момент обрання до ВРУ мешкали в Києві. 

У ГО закликали журналістів-розслідувачів перевірити інформацію про володіння парламентарями нерухомістю. 

Довідка: За статтею 35 закону "Про статус народного депутата України", депутати ВРУ отримують компенсацію на винайм помешкання або оплату готельного номера за умови, якщо вони не забезпечені житлом у столиці та мають реєстрацію місця проживання на відстані понад 30 кілометрів від меж міста Київ.

Нагадаємо: 

  • Рух "Чесно" у серпні 2018 року повідомляв, що 172 нардепи 8-го скликання, з яких 21 мають житло в Києві або околицях, отримали компенсацію на загальну суму 3,53 млн грн. 
  • Крім того у сюжеті "Наших грошей з Денисом Бігусом" йшлося про те, що 170 народних депутатів 8-го скликання отримують державну компенсацію на оренду житла в Києві, із них 120 задекларували мільйони заощаджень, а щонайменше 25 мають житло у столиці чи елітному передмісті.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування