Тимошенко називає засідання аграрного комітету незаконним, Кива погрожує

Четвер, 19 грудня 2019, 07:50
Тимошенко називає засідання аграрного комітету незаконним, Кива погрожує

Аграрний комітет Верховної Ради у четвер зранку розглядає поправки до законопроекту про ринок землі, Юлія Тимошенко називає засідання незаконним, а Ілля Кива погрожує "слугам народу" кримінальною відповідальністю. .

Джерело: трансляція з засідання комітету та з кулуарів

Пряма мова Юлії Тимошенко "Зараз на 9:20 ранку голова Верховної Ради збирає лідерів фракцій. Ми хочемо зібрати не тільки лідерів фракцій, а запросити головне юридичне управління Верховної Ради для того, щоб дуже чітко і ясно нам пояснили, як може продовжуватися засідання комітету, яке відбувається повністю в незаконній площині

Ми хочемо отримати ці консультації, тому що те, що ви робили вчора, робить засідання комітету сьогодні юридично ницим, нікчемним. Вчора ви людей тут катували безкінечними засіданнями, сьогодні катуєте – усе це юридично нікчемно".

Ілля Кива (ОПЗЖ): "Я хочу звернутися до членів комітету й голови – і нагадати про кримінальну відповідальність. Якщо хтось думає, що він упіймав Бога за бороду чи Офіс президента подарує вам індульгенцію, – це глибока помилка…

Я говорю вам як підполковник поліції: ви всі сядете – і сядете надовго з конфіскацією майна. Повірте мені, ми кожного з вас сьогодні фіксуємо, щоб коли ви підете від влади, ми будемо притягати вас до кримінальної відповідальності за ті злочини над українським народом, які ви сьогодні робите, схоже, під тиском окремих осіб".

Деталі: Кива запропонував визначити, що до проведення всеукраїнського референдуму про обіг землі забороняється відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, в тому числі юридичним особам, окрім передачі у спадщину місцевому самоврядуванню, а в разі непідтримання на референдумі продажу землі – заборонити його безстроково.

Кива заявив, що якщо президент зараз "не зупинить це божевілля", Україна втратить суверенітет.

На його думку, довгострокова оренда буде більш ефективною на даний час.

Вадим Рабінович, один із лідерів партії "Опозиційна платформа – За життя", також заявив, що "слуги народу" будуть пояснювати на слідстві, чому збрехали, коли обіцяли 18 грудня, що розглянуть понад 4 тисячі правок опонентів, а потім правки викинули, тобто "підробили документи" комітету.

Він звернувся до голови комітету: "Ви обманули керівників усіх фракцій парламенту, Ви казали, що цього не буде… Особисто Ви – перший, хто сяде, це Ви… Ми все зробимо, щоб Ви сіли в тюрму".

Голова комітету Микола Сольський ("Слуга народу") відповів заперечив: Ми йдемо по закону абсолютно. Я Нестору Шуфричу з приводу правок вчора пояснив, усі правки вашої фракції є в таблиці".  

Наталя Королевська (ОПЗЖ) у кулуарах: "Ми готуємо звернення у Державне бюро розслідування, щоб установили факт зникнення поправок народних депутатів.

Ми не перший рік у парламенті, але такого ми ще не бачили, щоб на засідання комітету видавали вже таблиці, де  чітко вказано, яка поправка має бути відхилена, а яка має бути врахована. Це чистісінька фальсифікація рішення комітету. Зараз члени комітету від партії "слуга народу" сидять там як маріонетки, яка за табличкою піднімають руку, опускають без обговорення…

Вчора ми змушені були заблокувати засідання комітету, щоб зупинити той хаос і бєспрєдєл, який відбувався під виглядом засідання комітету. Сьогодні триває той же незаконний процес, коли зачитується номер поправки, автоматично голосується…

Ми будемо наполягати, щоб ці таблиці були скасовані, "засідання" нічне також було скасовано, щоб наші 4700 поправок були в таблиці – і щоб ми почали розглядати всі 4700 поправок, які ми подали у профільний комітет, і щоб на засідання комітету були допущені представники профільних організацій, і щоб автор кожної поправки міг її доповісти".

Деталі: Засідання комітету не минуло без підвищених тонів.

Зрештою в засіданні аграрного комітету оголосили перерву до 17:30. Члени комітету встигли розглянути 209 поправок.

Передісторія:

  • 13 листопада Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт закону №2178-10 від "Слуги народу" щодо продажу сільськогосподарської землі.
  • 18 грудня на засіданні аграрного комітету нардеп від фракції "ОПЗЖ" Ілля Кива почубився з нардепом "Слуги народу" Андрієм Мотовиловцем, через що довелось оголосити перерву. Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко у цей час розкидала документи, які лежали на столі голови комітету. 

УП, доповнено

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування