Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін про можливість газової війни: Я думаю, що домовимося

Четвер, 19 грудня 2019, 11:21
Путін про можливість газової війни: Я думаю, що домовимося
РИА Новости

Президент РФ Володимир Путін заявив, що незважаючи на будівництво нових газопроводів, Росія має намір зберегти транзит газу через Україну.

Джерело: Путін на щорічній великій прес-конференції

Деталі: Відповідаючи на запитання українського журналіста Романа Цимбалюка щодо питання транзиту газу і можливості "газової війни", Путін запевнив, що РФ хоче вирішити цю проблему. Росія буде виходити з рішення Стокгольмського арбітражу, яке в той же час Путін вважає не юридичним (правовим), а політичним.

Пряма мова: "Одне з обгрунтувань рішення: "у зв'язку з важким економічним становищем на Україні". Нісенітниця якась. Але рішення є. Ми будемо з цього виходити. Будемо шукати прийнятного для всіх рішення. У тому числі і для України. Зберігаючи, як я вже багато разів говорив, не дивлячись на будівництво нових структурних об'єктів таких як Північні і Турецький потоки. Будемо зберігати транзит через Україну. Питання в обсягах цього транзиту і термінах укладання контракту".

Деталі: В контексті газового питання президент Росії знову згадав так званий "борг Януковича". Путін також знову заявив, що Москва готова поставляти Києву газ "зі знижкою 20-25%" і запевнив, що не хоче "загострювати ситуацію".

Пряма мова: "Я думаю, що ми домовимося. Ми на шляху до цих домовленостей".

Що передувало: Голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв заявив, що вірогідність підписання газової транзитної угоди між Україною та Росією до 1 січня дуже маленька.

Передісторія:

  • Європейська комісія розраховує на досягнення політичної угоди щодо транзиту газу за підсумками тристоронніх переговорів за участі України та РФ, що відбудуться 19 грудня.
  • 17 грудня голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що якщо газовий транзит не підпишуть зараз, то сторони повернуться до нього у квітні-травні.
  • 4 грудня президент Росії Володимир Путін назвав умови української сторони щодо транзиту газу "економічно неприйнятними".
  • 18 листопада "Газпром" направив "Нафтогазу" пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.
    25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.
  • "Газпром" вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
  • У НАК Нафтогаз вважають, що найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Валентина Романенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...