Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У РПЦ "покарали" патріарха Олександрійського за згадку голови ПЦУ

П'ятниця, 27 грудня 2019, 05:46
У РПЦ покарали патріарха Олександрійського за згадку голови ПЦУ

Синод Російської православної церкви постановив не молитися за патріарха Олександрійського Феодора за визнання Православної церкви України, яку РПЦ називає "розкольницькою структурою".

Джерело: підсумки засідання Священного синоду Російської православної церкви від 26 грудня

Деталі: 8 листопада за божественною літургією в Каїрі патріарх Олександрійський Феодор пом’янув на великому вході в числі предстоятелів автокефальних православних церков голову української православної церкви й офіційно оголосив про визнання ним цієї структури.

У РПЦ заявили, що рішення патріарха Олександрійського про визнання ПЦУ суперечить його заявам про підтримку митрополита Онуфрія від УПЦ МП, що воно не було прийнято Синодом Олександрійського патріархату на засіданні 7-9 жовтня і тому не має соборного характеру.

Дослівно Синод РПЦ: "Ухвалили висловити глибоку скорботу у зв'язку з антиканонічними діями патріарха Олександрійського Феодора, який вступив у спілкування з розкольниками...

Підтвердити неможливість поминання імені патріарха Олександрійського Феодора в диптихах, а також молитовного та євхаристійного спілкування з ним.

Зберегти церковне спілкування з архієреями Олександрійської православної церкви, крім тих, які підтримали чи в майбутньому підтримають легалізацію українського розколу.

Призупинити діяльність представництва (подвір'я) Олександрійського патріархату при Московському патріаршому престолі.

Представництво Патріарха московського і всієї Русі при патріархові Олександрійському перетворити на прихід Російської православної церкви в Каїрі.

Вивести з юрисдикції Олександрійського патріархату парафії Російської православної церкви, що розташовані на Африканському континенті, надавши їм ставропігійний статус".

Передісторія:

  • 11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.
  • 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков, який обрав митрополита переяславського і білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі відбулося підписання томоса про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вселенський патріарх Варфоломій передав томос про автокефалію Православної церкви України митрополиту київському і всієї України Епіфанію.
  • 12 жовтня 2019 року митрополит Епіфаній повідомив, що Собор ієрархів Грецької церкви визнав автокефальну Православну церкву України. 
  • Російська православна церква від початку противилася створенню помісної української церкви і не визнає її, а вважає канонічною лише підпорядковану собі Українську православну церкву Московського патріархату.  УПЦ МП відмовилася від злиття в єдину Православну церкву України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування