Лутковська проти розголошення персональних даних звільнених Києвом для обміну

Понеділок, 30 грудня 2019, 13:39
Лутковська була присутня на обміні
Офіс президента

Представниця України у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи, ексомбудсмен Валерія Лутковська вважає, що Україні не варто публікувати повний список осіб, яких держава віддала в обмін на звільнення 76 українців з полону російських гібридних сил на Донбасі.

Джерело: Лутковська в коментарі "Радіо Свобода".

Пряма мова: "Я була б категоричною противницею того, щоб публікувати повний список, враховуючи, що це персональні дані. І я не думаю, що всі ці люди встигли дати дозвіл на публікацію персональних даних і були б задоволені тим, що такі персональні дані публікують. А питання суспільного інтересу в цьому випадку ще не вивчено. Тому чесно скажу: не знаю!".​

Деталі: Законодавство України дає право на розголошення інформації з обмеженим доступом, якщо вона становить значний суспільний інтерес.

Чому це важливо: Серед осіб, виданих Києвом в обмін на полонених ОРДЛО, є звинувачені в тероризмі, причетні до загибелі людей, та колишні співробітники спецпідрозділу "Беркут", яких обгрунтовано підозрюють у причетності до розстрілів на Євромайдані.

Що передувало: 29 грудня на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між офіційним Києвом та ОРДЛО. Бойовики повернули 76 осіб. Україна видала 127 утримуваних осіб, при цьому готова була видати 141 особу, але 14 осіб відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. Президент Володимир Зеленський зазначив, що рішення про такий обмін далося не легко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування