Гончарук каже, що Україна взимку не змерзне без російського газу

Неділя, 8 грудня 2019, 19:19

Прем'єр Олексій Гончарук запевняє, що в Україні цієї зими не буде енергетичної кризи, незалежно від результатів переговорів з російським "Газпромом".

Джерело: Гончарук в ефірі ТСН.Тиждень на каналі "1+1"

Пряма мова: "Україна забезпечена і газом, і вугіллям, і всіма необхідними ресурсами, щоб спокійно пройти цю зиму. Взагалі про цю зиму не йдеться. Ми заздалегідь потурбувалися про те, щоб Україні нічого в енергетичному плані не загрожувало найближчим часом".

Деталі: Він наголосив, що Україні потрібен довгостроковий контракт на 10 років на транзит російського газу до Європи "з достатніми обсягами газу, щоб забезпечити енергетичну безпеку в Європі".

За його словами, цей контракт має і політичний, і безпековий компонент.

Прем'єр наголосив, що позиція Європи щодо транзиту збігається з позицією України, і це є вагомим аргументом у переговорах із "Газпромом".

Водночас він визнав, що "цих аргументів може не вистачити", оскільки РФ керується не економічними, а політичними чинниками.

Читайте такожНа порозі газової війни: що буде, якщо не вдасться підписати транзит з "Газпромом"

Передісторія:

  • 4 грудня президент Росії Володимир Путін назвав умови української сторони щодо транзиту газу "економічно неприйнятними".
  • Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством спливає 13 грудня.
  • 18 листопада "Газпром" направив "Нафтогазу" пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.
  • 25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.
  • "Газпром" вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
  • У НАК Нафтогаз вважають, що найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.
  • 5 листопада глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв відмовився "понять и простить" 22 мільярди доларів Газпрому
  • Перед цим президент Росії Володимир Путін закликав обнулити всі вимоги як зі сторони "Нафтогазу", так і з боку "Газпрому" у газовій суперечці.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування