ІРАН ВИЗНАВ, ЩО ЗБИВ УКРАЇНСЬКИЙ ЛІТАК

Субота, 11 січня 2020, 05:49
ІРАН ВИЗНАВ, ЩО ЗБИВ УКРАЇНСЬКИЙ ЛІТАК
Eliot Higgins

Іран офіційно визнав, що збив український пасажирський літак авіакомпанії МАУ.

Джерело: The New York Times 

Деталі: У суботу вранці про це оголосили іранські військові.

За їх словами, це трапилось помилково через те, що літак здійснив різкий поворот у бік засекреченої військової бази. 

Як йдеться в заяві, літак "прийняв положення і висоту ворожої цілі", коли наблизився до бази іранського Корпусу вартових Ісламської революції (елітний військовий підрозділ – УП). Саме в цих умовах "через людську помилку" літак "потрапив під обстріл". 

"Сумний день. Попередні висновки внутрішніх розслідувань збройних сил: людська помилка у часи кризи, спричиненої авантюризмом США, призвела до катастрофи. Наші глибокі вибачення та співчуття нашому народові, сім’ям загиблих та іншим постраждалим країнам", – написав міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф у Twitter.

Напередодні офіційні представники Ірану відкидали звинувачення у збитті літака ракетою. 

Знати більше: Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані. Все, що відомо

Від Ірану до Росії. 10 нападів військових на літаки - шанси на покарання й компенсацію

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Пізніше Канада уточнила, що на борту перебувало 57 її громадян. 
  • 9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український "Боїнг" збила іранська ракета.
  • Крім того, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.
  • Після цього президент України Володимир Зеленський закликав США, Канаду та Велику Британію надати докази, які стосуються катастрофи літака МАУ в Ірані.
  • 10 січня глава СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS 752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування