Зеленський: Очікуємо від Ірану покарання винних і компенсацій

Субота, 11 січня 2020, 07:54
Зеленський: Очікуємо від Ірану покарання винних і компенсацій

Президент Володимир Зеленський наполягає на "цілковитому визнанні вини" Ірану у збитті українського літака МАУ.

Джерело: пост Зеленського у Facebook у суботу

Дослівно: "Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака.

Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах".

Деталі: Зеленський висловив сподівання, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон.

Він підкреслив, що 45 українських фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості.

Що передувало: У суботу вранці Іран офіційно визнав, що помилково збив ракетою літак МАУ.

Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку".

Він також заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Пізніше Канада уточнила, що на борту перебувало 57 її громадян. 
  • 9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український "Боїнг" збила іранська ракета.
  • Крім того, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.
  • Після цього президент України Володимир Зеленський закликав США, Канаду та Велику Британію надати докази, які стосуються катастрофи літака МАУ в Ірані.
  • 10 січня глава СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS 752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування