Опубліковано відео ймовірного пуску ракети, що влучила в літак

Субота, 11 січня 2020, 12:51
Опубліковано відео ймовірного пуску ракети, що влучила в літак

Журналіст-розслідувач The New York Times Крістіан Тріберт опублікував відео, на якому, ймовірно, показаний запуск іранської ракети, що влучила в український літак 8 січня.

Джерело: Крістіан Тріберт у Twitter, засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс у коментарі Укрінформу

Дослівно Тріберт: "На цьому відеозаписі видно, що іранська система протиповітряної оборони до північного сходу від Паранда запускає ракету".

Деталі: Він зазначив, що геолокація співпадає з місцем імовірного попадання ракети в літак.

Разом з тим, засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс у коментарі Укрінформу зазначив, що група вивчає нове відео Тріберта.

Пряма мова Гіґґінса: "Є нове відео, на якому, ймовірно, видно запуск ракети, і місце зйомки якого, як показав аналіз, знаходиться неподалік від місця, де було збито літак".

За його словами, причиною трагедії могла бути ракетна система "земля-повітря" "Тор".

"Здається все більш імовірним, що це була ракета земля-повітря "Тор", але відкидати інші варіанти ще зарано, бо ще немає 100% доказів", - зазначив Гіґґінс.

Він висловив задоволення тим, що Іран офіційно визнав збиття українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ.

Що передувало: У суботу вранці Іран офіційно визнав, що помилково збив ракетою літак МАУ.

Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку". Він також заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій та офіційних вибачень по дипломатичних каналах.

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Пізніше Канада уточнила, що на борту перебувало 57 її громадян. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування