Комітет Ради розгляне "іранське питання" і катастрофу літака МАУ в закритому режимі

Понеділок, 13 січня 2020, 14:27
Комітет Ради розгляне іранське питання і катастрофу літака МАУ в закритому режимі

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва розгляне в закритому режимі питання, пов'язані з ситуацією навколо катастрофи літака МАУ під Тегераном і щодо взаємини між США і Іраном.

Джерело: глава комітету Богдан Яременко на засіданні 13 січня

Пряма мова: "Прошу підтримати пропозицію про розгляд питань про загострення відносин між США та Ісламською республікою Іран і про ситуацію навколо авіакатастрофи літака у закритому режимі. Прошу проголосувати… Рішення прийнято".

Деталі: Водночас у відкритому режимі комітет розгляне проект парламентської постанови про катастрофу українського літака.

Передісторія:

  • Недавнє загострення напруженості у відносинах між США та Іраном спалахнуло минулого місяця, коли в результаті ракетного удару був убитий американський контрактник на базі в Іраку. США звинуватили в цьому та інших нападах ополченців, підтримуваних Іраном.
  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран – Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Серед загиблих були громадяни 7 країн, з них 11 громадян України (2 пасажири й 9 членів екіпажу). 
  • 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив ракетою літак МАУ.
  • Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку". Він також заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.
  • Корпус вартових ісламської революції (КВІР) взяв на себе відповідальність за збиття українського літака МАУ під Тегераном.
  • За словами командувача аерокосмічними силами КВІР Аміра-Алі Хаджизаде, оборонна система Ірану помилково визначила український літак як крилату ракету.

Валентина Романенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування