Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радник Зеленського: українські експерти змусили Іран визнати провину за катастрофу МАУ

Вівторок, 14 січня 2020, 15:09
Радник Зеленського: українські експерти змусили Іран визнати провину за катастрофу МАУ

Радник президента України Андрій Єрмак заявив, що саме злагоджена і принципова позиція українських експертів і рятувальників призвела до того, що Іран визнав провину за катастрофу літака українських авіаліній "МАУ".

Джерело: коментар радника Володимира Зеленського Андрія Єрмака "Українській правді"

Пряма мова Єрмака: "Ця версія (збиття ракетою - ред.) розглядалася з самого початку - про цю версію говорив і Секретар РНБО, і глава СБУ.

Але для нас було важливо, щоб вона була доведена. На місці цілодобово працювала експертна та пошуково-рятувальна група, до неї увійшли увійшли 45 експертів з Державної авіаційної служби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, представники РНБО, Служби безпеки України, ДСНС, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ і представники компанії МАУ.

Саме їх злагоджена цілодобова робота і принципова позиція привели до того, що іранська сторона визнала свою вину".

Деталі: "Українська правда" питала у Єрмака, чи мала Україна конкретні докази щодо причин катастрофи, чи здебільшого орієнтувалися на заяви союзників? Чи тому президент і з відчутною затримкою коментував інформацію про можливе збиття?

У відповіді Єрмак також заявив, що не погоджується з формулюванням про затримки.

За його словами, одразу після визнання Іраном своєї провини прозвучала заява Зеленського.

На думку Єрмака, до моменту офіційного визнання провини це були припущення, а не офіційне затвердження.

Детальніше читайте в матеріалі УП: "Андрій Єрмак: Президент повернувся настільки швидко, наскільки це було можливо"

Знати більше: Жорстка посадка для президента Зеленського. Кілька іранських катастроф

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран – Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу). Пізніше Канада уточнила, що на борту перебувало 57 її громадян.
  • У суботу вранці Іран офіційно визнав, що помилково збив ракетою літак МАУ.
  • Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку". Він також заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.
  • Корпус вартових ісламської революції (КВІР) взяв на себе відповідальність за збиття українського літака МАУ під Тегераном.
  • За словами командувача аерокосмічними силами КВІР Аміра-Алі Хаджизаде, оборонна система Ірану помилково визначила український літак як крилату ракету.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування