Соціолог про перепис: Цифри Кабміну й ЦВК відрізняються на 5 мільйонів

Четвер, 23 січня 2020, 17:52
Соціолог про перепис: Цифри Кабміну й ЦВК відрізняються на 5 мільйонів

Озвучені міністром Кабінету міністрів Дмитром Дубілетом дані щодо кількості населення в Україні значно відрізняються від даних реєстру ЦВК

Джерело: коментар "Українській правді" гендиректора Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто

Деталі: Паніотто наголосив, що у дослідженні Кабміну не враховано дані реєстру ЦВК, які зокрема використовують соціологи. Згідно з цим реєстром, в Україні більше 35,4 мільйонів виборців. Тобто тих, хто старше 18 років.

Населення молодше 18 років становить приблизно 20%. Якщо рахувати, виходить загальна кількість українців не 37 млн, а 42 млн. Це значна різниця. Водночас Паніотто зазначив, що в реєстр виборців занесені і українці, які можуть перебувати за кордоном (урядом не досліджувались).

Пряма мова: "Вони (дослідники з уряду – ред.) ж не отримують вікову структуру, статево-вікову структуру. Вони її просто взяли в Держкомстаті, а в Держкомстаті вона отримана за даними перепису, який відбувся майже 20 років тому.

Все інше, в тому числі вікова структура, – вона отримана шляхом перерахунків. Тому невідомо, наскільки ці перерахунки надійні. Перепису цікаво було б це перевірити.

Точність (дослідження уряду) – 2,8%. Це приблизно 1 млн. Точність плюс-мінус 1 млн як для такої швидкої оцінки – це теж більш-менш нормально. Якщо коротко, я сказав би, що я всіляко вітаю отримання даних, вони дуже корисні. Але категорично не погоджуюся з тим, що це означає, що можна не проводити перепис. Перепис відповів би на багато інших питань і показав би ширші аспекти".

Що передувало: 23 січня на брифінгу міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет озвучив результати оцінки наявного населення України станом на 1 грудня 2019 року. Згідно з ними, в Україні без урахування окупованих територій та громадян, які живуть за кордоном, проживає 37 мільйонів 289 тисяч осіб.

Нагадаємо: В уряді ще тривають дискусії щодо доцільності проведення традиційного перепису, запланованого на кінець 2020 року.

Дубілет висловився проти, оскільки навіть тестовий перепис, проведений у частині Києва в 2019 році, показав, що мешканці просто не відкривають інтерв’юерам двері своїх квартир. Міністр зазначав, що великі гроші з держбюджету можуть бути витрачені дарма.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування