ОБСЄ занепокоєна законопроєктом Мінкульта про дезінформацію

Четвер, 23 січня 2020, 22:44
ОБСЄ занепокоєна законопроєктом Мінкульта про дезінформацію

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлем Дезір висловив занепокоєність через запропонований Мінкультом законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні.

Джерело: ОБСЄ

Пряма мова Гарлема Дезіра: "Необхідність боротьби з дезінформацією мені зрозуміла, особливо в контексті нинішнього конфлікту в Україні і навколо неї. Однак не слід цього робити за рахунок свободи ЗМІ, впливу держави на медіаконтент та організації журналістської діяльності у країні. 

Тим більше що чинне українське законодавство вже передбачає механізми протидії суспільно небезпечній інформації…

Боротьба з дезінформацією виправдана. Однак права на свободу вираження, закріпленого в Конституції України та її зобов'язаннях перед ОБСЄ, а також у її міжнародних зобов'язаннях, слід повністю дотримуватися".

Знати більшеТюрма, мільйонні штрафи та "знак якості". Як влада хоче контролювати ЗМІ

Що передувало: Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило порівняльну таблицю до так званого законопроєкту "про дезінформацію" та запропонувало його обговорити. У проєкті, зокрема, пропонують визначення "дезінформації", "національного інформаційного простору", розмежовують поняття "журналіст" та "професійний журналіст".

Поява законопроєкту викликала шквал критики й обурення серед журналістів та експертів як українського медіаринку, так і поміж європейських колег.

Передісторія:

  • 27 грудня народні депутати від "Слуги народу" подали у Верховну Раду законопроєкт 2693 про діяльність медіа. Ініціатором законопроєкту є, зокрема, колишній гендиректор "1+1 Media" Олександр Ткаченко. Пізніше було опублікували текст проєкту Закону "Про медіа", поданого нардепами від "Слуги народу".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування