MH17: Голова фонду "Авіакатастрофа" не виключає, що Росія постане перед судом

Неділя, 29 березня 2020, 22:28
MH17: Голова фонду Авіакатастрофа не виключає, що Росія постане перед судом

У справі про збитий над окупованим Донбасом пасажирський літак рейсу MH17 можуть пред’явити звинувачення Росії, хоча поки що обвинувачуються лише фізичні особи.

Джерело: Піт Плуг – голова Фонду "Авіакатастрофа", який об`єднає рідних більшості жертв рейсу MH17, в інтерв’ю "Укрінформу"

Пряма мова: "Деякий час тому уряд Нідерландів та Австралії висунули офіційні звинувачення Російській Федерації за її роль у катастрофі літака MH17. Тобто – це стосується відповідальності держави.

Дипломатичні переговори ведуться між Нідерландами, Австралією та РФ. І ці розмови також є передумовою можливого судочинства в майбутньому. Воно, напевно, буде можливим лише в тому випадку, якщо переговори не приведуть до згоди.

Тим не менш, я не був би здивований, якщо в майбутньому буде порушено процедуру проти РФ у міжнародному кримінальному трибуналі.

Близько 400 родичів загиблих подали скарги проти Росії до Європейського суду з прав людини. Уряд Нідерландів також вирішив скористатися своїм правом на втручання в процедуру. Фактично, влада робить це, щоб підтримати скарги родичів. Тож до Російської Федерації відкрито декілька судових позовів".

Деталі: Піт Плуг зазначив, що Росія намагається у Twitter, інших соціальних медіа та через свої ЗМІ посіяти у голландців сумнів щодо розслідування Об’єднаної слідчої групи (JIT) чи перекласти провину на Україну, але родичі загиблих і велика частина голландців все ще мають велику довіру до JIT. У весняному опитуванні в 2019 році 95% родичів загиблих відповіли, що JІТ працює добре.

Пряма мова Плуга: "Моє спостереження полягає в тому, що пропаганда та дезінформація насправді не мають успіху. Проте неважко здогадатися, який вплив має пропаганда на російське населення.

На мою думку, цими спробами впливу протистояти важко. Однак наш Фонд катастрофи рейсу MH17 попередив родичів стосовно дезінформації. Іноді краще не читати Twitter".

Інші подробиці: Голова Фонду "Авіакатастрофа" констатував, що пандемія COVID-19 зараз є найактуальнішою темою для Нідерландів, але все ж "зацікавленість процесом у справі МН17 залишається високою".

Плуг також зазначив, що рішення української влади щодо видачі свідка чи підозрюваного Володимира Цемаха і постійні заміни прокурорів під час розслідування "справляють дещо суперечливе враження", хоча справа MH17 дуже важлива для України.

Передісторія:

  • 17 липня 2014 року, в розпал військових дій на захопленому проросійськими бойовиками Донбасі, неподалік від Торезу Донецької області впав пасажирський літак компанії "Malaysia Airlines", що виконував регулярний рейс МН17 із Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія). Загинули 298 осіб (усі пасажири та екіпаж).
  • Міжнародне розслідування встановило, що літак збито зенітним ракетним комплексом "Бук" російського виробництва.
  • Незалежні дослідники переконані, що ЗРК "Бук" належав 53-й зенітній ракетній бригаді з Курська (РФ). 
  • 24 травня 2018 року влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Росію в катастрофі літака.
  • 7 вересня 2019 року Україна передала Росії фігуранта справи про збитий "Боїнг" Володимира Цемаха згідно з умовами обміну полоненими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
20:41
В Україні створять мережу "Стартап-школа – інкубатор-акселератор": що це означає
20:41
Понад 400 млн євро виділяє Данія на відбудову та енергетику України
20:34
відеоЗеленський обговорив з Сирським посилення фронту на Донеччині
Усі новини...